Къде се намира "най-самотната" къща на света?

Къде се намира "най-самотната" къща на света?
Снимка: netinfo

Край южния бряг на Исландия, наречен Vestmannaeyjar, има малък и уединен остров, носещ името Elliðaey, върху чиято площ мистериозно се помещава една единствена, самотна къща.

През последните години много хора по света, зърнали снимки на острова и къщата, проявяват интерес към нейната история и имат голямо желание да я посетят, дори и да прекарат почивката си в нея, а други не вярват, че е възможно да съществува толкова изолиран от цивилизацията дом и считат снимките за фото монтаж.

За най-самотната къща се носят и редица легенди - коя от коя по-чудновати и интересни.

Някои от местните жители вярват, че къщата е подарък от правителството на Исландия към най-известната им световна звезда Бьорк. Други гласят, че е обитавана от потаен милиардер, а трети от параноичен отшелник. А съмняващи се в реалността на мястото дори твърдят, че къщата не съществува, а е добавена на снимките чрез "Фотошоп".

В действителност, нито едно от твърденията не е вярно.

Въпросната къща наистина се намира в Исландия. Спекулацията, че е собственост на Бьорк, идва оттам, че в Исландия има 2 острова, които носят името Elliðaey. Единият наистина е собственост на Бьорк и се намира в западната част на страната, а другият е островът със самотната къщурка.

Преди триста години остров Elliðaey е бил обитаван от пет семейства. Те са живели там в колиби и са се препитавали с риболов, лов на птицата тупик и отглеждане на едър рогат добитък на тревните пасища.

През следващите два века, животът на острова ставал все по-труден и непрактичен. Наследниците на фамилиите започнали малко по малко да напускат изграденото от тях общество. Така през 1930 г. и последните постоянни жители на Elliðaey се изселили оттам.

Бившите жители на острова са установили, че в Исландия има много други места, където могат да живеят добре и да се препитават с риболов и отглеждане на добитък. Но по този начин в района вече нямало кой да лови птиците тупик. Така, в началото на 1953 г., ловната асоциацията на Elliðaey построява къщичката за своите членове - за да я използват по време на техните мисии за лов на тупик.

Ето как се "ражда" тази ловна хижа, която вълнува въображението на почитателите на мистичното по света.

Любопитно е да споменем, че в загадъчната сграда няма електричество, нито водопровод, нито интернет. Но пък вътре се помещава сауна! Това все пак е Исландия. Водата, която захранва сауната, както и тази, предназначена за пиене, идва от системата за събиране на дъждовна вода.

Странното в случая е, че къщата има ограда, която вероятно е била направена с цел да запази сградата от представителите на морската птица тупик.

Как мислите, приятели? Бихте ли станали нейни обитатели дори за Edna седмица?

Вижте още:

Кои са любимите ни дестинации в България

Домът на боговете

Красота отвъд съвършенството

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти