Какво е добре да знаем за сауната

Какво е добре да знаем за сауната
Снимка: netinfo

Сауната е любимо удоволствие за много хора. Колко често обаче, може да се ходи на сауна, за какво помага и за какво вреди тя?

 

Като начало трябва да се каже, че сауната има редица положителни ефекти.

Въпреки че предизвиква натоварване на сърдечносъдовата система - топлината разширява кръвоносните съдове и увеличава сърдечния ритъм, както и ендокринната система, сауната се понася добре от деца и възрастни.

Многобройни медицински изследвания и наблюдения я окачествяват като безопасна за здравето. Сауната има разтоварващ и имуностимулиращ ефект.

Тя динамизира сърдечносъдовата система и тонизира кожата.  Някои проучвания сочат, че практикувана редовно в дългосрочен план, сауната се отразява благотворно на организма и подобрява следните неща:

* контрола на кръвното налягане при хората с хипертония
* дихателната функция при страдащи от астма и хроничен бронхит
* възпалителните ревматизми (артроза, ревматоиден полиартрит), ставните болки, мускулното напрежение и фибромиалгията
*някои дерматологични заболявания като псориазис (сауната не изсушава кожата).

За сметка на това, обаче, прекаленото потене може да влоши някои случаи на екзема и атопичен дерматит. 

Сауната има и противопоказатели, ето ги и тях.

На първо място се отразява зле върху нестабилизирана коронарна болест на сърцето (така наречената гръдна жаба), на скоро прекаран инфаркт и на сериозно намаление на диаметъра на аортата. В случай на стабилизирана коронарна болест, както и стара некроза на миокарда, рискът от сауната е минимален.

В сауната случаите на инфаркт или на внезапна смърт са изключителни, но трябва да подчертаем, че при консумация на алкохол непосредствено преди и по време на сауната тези рискове се увеличават стократно. Затова алкохол и сауна са абсолютно непрепоръчителни като комбинация.  

Някои медикаменти също не трябва да бъдат приемани непосредствено преди сауна, като например лекарствата против високо кръвно. 

При всички случаи бъдете внимателни спрямо сигналите, които тялото ви изпраща. Ако не се чувствате добре прекратете сеанса. 

Що се отнася до битуващото твърдение, че от сауната се свалят килограми, истината е, че от сауна не се отслабва, въпреки че можете да констатирате разлика от около килограм, килограм и половина преди и след сеанса.

Тази разлика се дължи на загуба на вода, която бива компенсирана веднага, след като пиете течности.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти