Къде отиваш, пътнико?

Къде отиваш, пътнико?
Снимка: netinfo

В късната пролет на 2013 г., Ивинела Самуилова, авторката на бестселъра "Животът може да е чудо", поема по поклонническия път към Сантяго де Компостела в Испания. "Богословката с талантливо перо", както я наричат, извървя пеша 320 км по маршрута, известен като "Камино" и стигна до Finis Terrae – мястото, смятано в древността за края на света.

Писателката признава, че е тръгнала на Камино заради Ади – необикновената и забавна героиня от романите ѝ, покорила сърцата на хиляди читатели. През "Животът може да е чудо" до "Жената, която търсеше любовта", Ади измина дълъг път (през много смях и малко сълзи) и стигна до удивителни открития за живота и любовта. През цялото време тя бе много смела в това да бъде много искрена, да бърка дълбоко в душата си и да вади на показ това, което понякога предпочитаме да скрием от себе си.

Книгата

Човек без вяра е като пътник без посока. (надпис на старо гробище)

В "Къде отиваш, пътнико?" Ади е поела предизвикателството да отиде още по-далеч.

Открила, че както в любовта, така и в живота, човек сам създава бариерите, които му пречат да живее пълноценно, в новата история тя се оказва изправена пред най-голямото предизвикателство: да разбере какъв е смисълът да живеем, след като ще умрем.

Всичко започва в деня, когато Ади "случайно" се натъква на мъртвец, малко след като в ръцете на Алексей, нейният необикновен приятел-психолог, също е умрял човек. Съвпаденията обаче не спират дотук. Броени дни след срещата с чуждата смърт, мисълта за която не ѝ дава покой, на Ади й се налага да погледне собствената си смърт в очите.

И точно тогава, в мига на най-голямо отчаяние, за Ади настъпва "часът на Бога". Моментът, в който всички външни опори губят значение и вярата остава единственото ѝ упование. И Ади с ужас разбира, че е извършила най-големия от всички грехове: изгубила е Бог. Затова решава да поеме по известния поклоннически път към Сантяго де Компостела с надеждата да преоткрие Бог в сърцето си.

Ади тръгва към края на света, последвала един копнеж в сърцето си, който всички понякога усещаме, но често насила заглушаваме. Копнеж, който въпреки зейналата в земята дупка на собствения ни гроб, ни кара да вдигаме очи към небето, да ставаме сутрин, да искаме да бъдем по-добри хора, да раздаваме любов, да правим най-доброто, на което сме способни и да продължаваме чудото на живота, създавайки живот.

Копнежът в душата ти е Моят глас.
Не търси чужди следи.
Щом тръгнеш, Пътят ще се появи.
Следвай въздишките на сърцето си.

Това е първото стихче от една малка книжка със заглавие "Къде отиваш, пътнико?", която Ади получава в началото на Пътя. И този глас ще я съпътства през дните на нейното пътешествие, в срещите ѝ с различни хора и ситуации, потвърждавайки собствените ѝ открития. Че човешката ни задача е да осъществим истинското си величие, като последваме този глас - копнеж по Бога. Че дори да извървим всички пътища, ако не разпознаваме Бог в себе си, света и ближните, не сме стигнали доникъде. Че пресечната точка на "двата свята" е във всеки един момент от живота ни и всяка човешка крачка е възможност за среща с Бог. За да отрием накрая, че всъщност никой не тръгва да търси Бога, ако вече не Го е намерил в сърцето си и че всеки път, когато човек избере любовта, срещата се е състояла.

"Къде отиваш, пътнико?" е големият въпрос на земното ни битие. Изборът на съществуването ни. Да бъдем пътник - пилигрим на живота и радостта, тръгнал към Бог и вечността или "пътник" - отчаян смъртник, поел към небитието. Човек, който се влачи през живота си като жив труп или такъв, който живее с радостното удивление на възкръснал мъртвец.

"Има нещо ново под слънцето! Възкресението е новината за света!" – възкликва Ади.

"Не е случайно, че завърших тази книга на Великден. Възкресението като личен факт означава да съживиш сърцето си. А да съживиш сърцето си, означава да можеш да обичаш", добавя Ивинела Самуилова.

А в радостния трепет на душата, след като е затворил последната страница, читателят открива, че Пътят, който го е отвел до края на света, го е върнал у дома обновен. И осъзнал, че вървим напред само тогава, когато се завръщаме към сърцето. Мястото, където обитава Бог.

"Къде отиваш, пътнико?" е издадена от ИК "Хермес" и може да бъде намерена по книжарниците в страната от 20-ти юни.

Премиера в Пловдив: 21 юни (събота), 11 часа, книжарница "Хермес", ул. Княз Александър I 43

Премиера в София: 26 юни (четвъртък), 18.30 часа, Greenwich Book Center, бул. Витоша 37

Авторката

Ивинела Самуилова е автор на романите "Животът може да е чудо", "Ако животът не е чудо" и "Жената, която търсеше любовта". И трите книги бързо се наредиха сред най-търсените заглавия на българския книжен пазар. По думите на читатели, книгите на Ивинела Самуилова са "завладяващи и провокиращи","жизнени, пробуждащи и мотивиращи", "не робуват на клишета", "действат като терапия", "променят отношението към живота", "зареждат, учат и вдъхновяват".

Ивинела Самуилова е родена през 1971 г. в гр. Севлиево. Завършва езикова гимназия в град Враца с испански и английски език, а след това – магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има и редица допълнителни квалификации и обучения, сред които журналистика и психология.

Ивинела е и учредител на фондация "Кларитас". Една от основните дейности на организацията е свързана със съхраняване и популяризиране на българския музикален фолклор.

Творческите търсения на Ивинела Самуилова са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти