Къде да пътуваме през зимата, ако не караме ски? 11 прекрасни кътчета на България за ценители

Къде да пътуваме през зимата, ако не караме ски? 11 прекрасни кътчета на България за ценители
Снимка: Thinkstock

Зимата бавно и неумолимо настъпва и все по-дългите и студени дни си проправят път в ежедневието ни. Това е факт, който не може да избегнем, но можем да направим така, че зимният ваканционен сезон да бъде по-пълен с наслада и удовлетворение.

Това не е някаква фикс идея, а по-скоро идея за промяна, защото всъщност и зимата е прекрасна със своята студена красота.

Нека да избягаме от суетата на големия град, ежедневните грижи и суматоха, като например пояздим кон, вместо да стоим по цял ден пред компютъра или телевизора.

Защо да не се разходим по някоя от многобройните екопътеки, които ще ни отведат до прекрасни места, пълни с история.

За щастие на територията на България за кратко време можем да се озовем в планината, където ще дишаме чистия въздух сред тишина и спокойствие.

Подбрали сме 11 прекрасни кътчета в България, които са подходящи за търсещия алтернативен туризъм пътешественик, който не се интересува от скъпи зимни удоволствия в претъпкани курорти, а предпочита да опознава малките богатства на нетрадиционните зимни дестинации.

Априлци

Градчето Априлци се намира на 200 км от София в сърцето на Стара Планина и по-точно под връх Ботев. Априлци предлага безброй възможности за зимен туризъм. В китните села наоколо, както и в самия град, можете да отседнете в къщи или вили, построени в традиционен стил, в които ще почувствате духа на българската история. През зимата районът на Априлци е изключително привлекателен. Разходките из заснежените улички на градчето остават незабравим спомен. Алтернативни програми тук са посещение на красивото Видимско пръскало, изкачване на връх Мара Гидик или разходка до близките хижи.

Архитектурен резерват Долен

Малцина вероятно са чували за архитектурен резерват Долен. Долен е типично високопланинско село, разположено на 250 км. южно от София и на 26 км от град Гоце Делчев, което пази дълга и интересна история. Създадено е от заселници, спасяващи се от насилствено помохамеданчване през XVI в. По време на Възраждането селото изживява истински архитектурен разцвет, съхранен и до днес. През 1977 г. то получава приза "Културен исторически резерват Долен" заради 70-те къщи - паметници на културата. Тук ще се озовете в една съвършено различна обстановка от малки къщички, разположени на два склона с бели фасади, внушителни каменни зидове, спретнати прозорчета, покриви, застлани с каменни плочи и тесни калдъръмени улички. Разходките до близките атрактивни села Лещен и Ковачевица, язовир Доспат или Гоце Делчев също представляват интерес в района.

Говедарци

Говедарци е малък курорт в подножието на Рила планина. Селото е запазило облика си на китна подпланинска зимна дестинация с добре изградена туристическа база и инфраструктура, която спомага грижата и опазването на дивата природа. Името си селището дължи на говедарите на Рилския манастир, които слезли от Кобилино бранище след опожаряване на тяхната обител и потърсили убежище с животните в долината на Черни Искър. Можете да се настаните в някоя от къщите за гости, чиито домакини посрещат почитателите на планинския уют в балканска атмосфера и с вкусни традиционни гозби. Природата е щедра през зимата и предлага много снежни изненади и ледени удоволствия, дори и за тези, които не са запалени скиори. Има възможност за разходка до курорта Боровец, изкачване до хижа Мечит, от която се открива пленяваща гледка или авантюристично возене на шейна, теглена от коне.

Златоград

Златоград е разположен в долината на река Върбица в Източните Родопи. Градът е обграден от родопските планински вериги на север, запад и изток. Днес неговите 800 жители достойно отстояват културната, историческа и туристическа позиция в България. Златоград е успял да запази непокътната старата си част, изградена през XVIII век по времето на Българското Възраждане. Девствената природа, откритите горещи минерални извори, уникалната архитектура са незабравими преживявания за търсещия предизвикателства турист. В механите се предлагат ястия, приготвени по традиционни за региона български рецепти и кафе на горещ пясък. Златоград е отправна точка на няколко културно - познавателни маршрута: крепостта Устра, Перперикон, Татул, Лютица, Мезек, светилището на Орфей край с. Татул.

Еленския Балкан

Възрожденското градче Елена и десетките малки махали наоколо са райско кътче, което привлича любознателни българи и чужденци, както през лятото, така и през зимата. Стойчевци, Вълчовци, Руховци, Мийковци, доскоро неизвестни махали край града, днес посрещат гости в реставрирани 150-годишни къщи, които са запазили автентичната си старинна атмосфера, но са със съвременни удобства. Тук туристите могат да дегустират ястия като домашна баница, печен пуяк на пещ, боб в гърне, задушен заек в гърне, еленски бут - най-прочутият местен специалитет. Наблизо се намират Килифаревският и Капиновският манастир,(основан през XIII век), хижа Чумерна, яз.Йовковци, където с повече късмет, дори и през зимата, може да си осигурите вкусна вечеря с току-що уловена риба.

Село Железница

Село Железница се намира само на 25 км разстояние от столицата и крие в себе си неподозирани условия за кратко бягство от големия град. Тук спокойствието и хармонията завладяват всеки посетител, а живописната природа зарежда положително душата и тялото. Село Железница придобива популярност, благодарение на 12-те термални извора. Температурата на водата им през цялата година е 30 градуса, което дава възможност за обособяване на естествен СПА център на открито. Изворната вода освен, че се е бутилирала в миналото, помага при лекуване на стрес, умора и различни кожни заболявания. Живописната природа, панорамните гледки към Витоша и Рила, множеството екопътеки, естественото джакузи с минерална вода, близостта до столицата, превръщат Железница в прекрасно място за алтернативен туризъм, дори и през зимата.

Широка лъка

Широка лъка е един от най-посещаваните български архитектурни шедьоври, сгушен в Родопите. Намира се 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от курорта Пампорово. Широка лъка привлича туристи целогодишно, заради красивите си старинни къщи, отлично съхранения фолклор и пленяващата природа. Архитектурен резерват Широка Лъка е идеалното място за екологичен и селски туризъм. В района могат да се видят няколко природни скални феномена “Момата” и “Главата”. Ако посетите Широка лъка в началото на месец март, ще станете свидетел на традиционния кукерски празник. Селото се изпълва с маскирани хора, “въоръжени“ с дървени саби, чиито чанове и звънци и се чуват от далече. Те танцуват и пеят, за да прогонят злите духове от къщите на местните хора. Ако изберете да посетите Широка лъка, настанете се в някоя типична стара къща, за да се върнете за кратко в миналото.

Арбанаси

Архитектурен резерват Арбанаси се намира се само на 5 км от старата столица Велико Търново. Разположен е на високо плато, откъдето се открива превъзходна гледка към крепостта “Царевец” и красивата природа наоколо. В Арбанаси има запазени над 80 стари къщи, от които 36 са обявени за национални обекти. Всяка една къща впечатлява с невероятна архитектура, високи каменни зидове, малки прозорчета, красиво изрисуван интериор и старинно обзавеждане. Днес селото е едно от любимите места за посещение на български и чуждестранни туристи. Уютни хотели, построени в унисон със старинните къщи, китни дворове, древни манастири и църкви, привличат туристи от близо и далеч. През зимата селото се покрива с пелена от пухкав сняг, която подсилва идиличната атмосфера.

Боженци

Намира се в Стара планина, само на 15 км югоизточно от Габрово. Живописният архитектурно-исторически резерват Боженци привлича много любознателни туристи, почитатели на алтернативния туризъм. Със своята 600 годишна история, село Боженци се е превърнало в любимо място за опознаване на етнографията и архитектурата в района, отмора сред красивата природа и досег до непокътнатата възрожденска атмосфера. Селото се посещава от много туристи, които ценят запазеното архитектурно наследство. Престой в някоя от възрожденските къщи, ще осигури неподправено преживяване. Наблизо са разположени Етъра, Трявна, Соколски манастир, Дряновски манастир, пещерата “Бачо Киро”, Дряновски манастир.

Чепеларе

Чепеларе се намира на 10 км от курорта Пампорово и на 75 км от Пловдив. Планинското градче през последните години се превърна в предпочитана дестинация заради прекрасните условия за ски туризъм и множеството забележителности и интересни обекти наоколо. През зимата Чепеларе привлича любители, както на зимните спортове, така и туристи, които се интересуват от археологическите забележителности, паметниците на художественото изкуство, автентичния родопски бит и култура. Можете да отседнете в традиционна родопска къща, за да усетите гостоприемството на домакините, които ще ви поглезят с местни ястия или хотел, който предлага цялостно скиорско оборудване. Наблизо се намира една от най-атрактивните природни забележителности – Чудните мостове. Можете да се разходите до близката Широка лъка, Смолян и Смолянските езера.

Агушеви конаци

На 25 км от Смолян, в село Могилица, се намира един уникален паметник на културата -Агушевите конаци. Комплексът се състои от феодален тип постройки, който е автентичен не само в България, но и на Балканския полуостров. Сградите му са строени в продължение на 20 години от местни майстори по поръчка на Агуш Ага – богат и влиятелен феодал, който имал трима сина. Неговото желание било да притежава палат с три отделни конака, по един за всеки син. Конакът смайва с уникалната си родопска архитектура и съвършенство, които не са спестени при изграждането му. В него са вградени 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. За съжаление днес конакът е затворен за посетители, но въпреки това родопската атмосфера и духът на самото място ще се усетят и извън него и мислено ще пренесат туриста векове назад.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти