Създадено за Doppelherz

Куркума и джинджифил в подкрепа на ставите? Вижте защо!

d
Снимка: Doppelherz

Ето че лятото почти настъпи и активната подготовка за него в разгара си. Волята за красиво и изваяно тяло надделя над пролетната умора и започнахме активния начин на живот. Редовните спортни занимания са полезни за здравето и тонуса и са изпитан начин да изглеждаме добре, но изискват и системна грижа за тялото като прием на хранителни вещества. В противен случай с течение на времето се появяват болежки и дискомфорт: колене, лакти, китки, кръст и гръб – зависи от вашето „слабо“ място, особено ако не сте успели да загреете достатъчно преди натоварване.

Но защо се случва така? Една от основните причини е по-бързото разграждане на колагена в организма ни с напредване на възрастта. След като навършим 20 години, губим годишно по около 1% от него.

Какво представлява колагенът и защо е толкова важен?

Колагенът е най-богатият протеин в организма ни. Той се намира в нашите мускули, кости, кожа и сухожилия.  Представете си го като своеобразно "лепило", което, освен че държи тялото, придава сила и еластичност на кожата и се грижи за доброто състояние на ставите и хрущялите. Когато производството намалява, започват да се появяват бръчки, кожата се отпуска, а хрущялите отслабват. За съжаление, при прием с храна колагенът се разгражда от храносмилателни ни ензими и малка част от него се усвоява през червата. С появата на пазара на хидролизирания колаген (при който молекулата е раздробена до фрагменти с точно определена молекулна маса), усвояемостта  става значително по-висока и прогнозите за неговата употреба стават много по-благоприятни. Не е случайно, че в последните десетина години интересът към колагеновите продукти нараства главоломно и все повече хора ги избират като форма на грижа за здравето си.

Какви са ползите от приема на корен на куркума?

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Куркумата произхожда от Индия и Южен Китай, като най-широка употреба има нейният корен – ще го познаете по специфичния жълт цвят и леко пикантния вкус. Но защо именно коренът? В него се съдържат над 100 съединения с мощни фармакологични свойства – куркуминоиди. Най-важната от тях за доброто състояние на ставите е полифенолът куркумин. За съжаление, той се усвоява трудно от стомашно-чревния тракт, затова и растението се използва под формата на сок. Куркумата е с доказани благоприятни свойства, като има положителен ефект върху сковаността при хора със ставни проблеми, има антиоксиданти антивирусни и антимикробни свойства, като също така предпазва сърдечно-съдовата система и влияе положително върху черния дроб.

Джинджифилът – верният помощник на ставите

Благодатното и ароматно растение е известно със своя пиперлив вкус, като намира широко приложение както в народната медицина, така и в хранително-вкусовата промишленост. Знаете за меда в комбинация с джинджифил и лимон, нали? Вълшебен коктейл при настинка! Запитвали ли сте се на какво джинджифилът дължи своя вкус и аромат? Това са основните съставки гингерол и шагаол. Богат е още на витамини от група B, витамин С, минерали като калций, магнезий, цинк и други. Според редица клинични проучвания джинджифилът е полезен със своето антиоксидантно и укрепващо здравето свойство, както и заради благоприятния му ефект при хора със ставни проблеми.

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Колаген, куркума и джинджифил – как да ги приемаме заедно?

Тук отговорът е лесен – чрез най-новата хранителна добавка от Допелхерц® - Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил. Можете да си представите как ще действа това мощно трио, след като всяка една от неговите съставки е в помощ на ставите! Най-продаваният течен колаген за стави в аптеките в България - Допелхерц Колаген 11.000, вече се предлага и във вариант с добавени куркума и джинджифил, като полезните му вещества остават запазени – висока доза от 11 000 милиграма хидролизиран колаген, витамин С, хондроитин, витамин D, мед и селен. В допълнение ще откриете 2 000 mg сок от корен на куркума и 40 mg екстракт от корен на джинджифил.

Да попитаме специалистите!

Допитахме се до специалисти, които да ни разкажат малко повече за практиката си и употребата на Допелхерц® в нея.

d
Снимка: Doppelherz

Иван Вълчев (кинезитерапевт, който работи с елитни футболни и спортни клубове):

Като кинезитерапевт смятам, че редовният прием на високо дозиран хидролизиран колаген е от огромно значение за здравето на ставите. Комбинирането на колаген с куркума и джинджифил помага за по-бързото възстановяване след травми, придружени с възпалителен процес - редица клинични проучвания в последните години показват ползата от приема на куркума и джинджифил заради противовъзпалителния и болкоуспокояващия им ефект. От години използвам в практиката си Допелхерц Колаген 11.000, а новият вариант с куркума и джинджифил ще ме улесни в грижата за голям брой пациенти, страдащи от ставни проблеми.

Д-р Константин Павлов (спортен лекар на ПФК Локомотив Пловдив):

Един от начините да се съхранят ставите за по-дълго време в добро състояние, както и да се възстановяват по-лесно след травма, е да им се осигури хидролизиран колаген в достатъчно висока доза. С възрастта производството на колаген в организма намалява и съответно е важен допълнителният му прием. Когато колагенът е съчетан с витамини С и D, селен и мед, се повишава ефективността му и се подпомага самостоятелното му производство в организма. Добавянето на екстракти от куркума и джинджифил оказват много благоприятен ефект при възстановителния процес, благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните им свойства. Удобен и сигурен начин да се набавят е като се приемат допълнително, под формата на точно дозиран продукт. Такъв е новият Колаген 11.000 Куркума+Джинджифил на Допелхерц.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти