Кулинарно кино и качествена музика

Жан Рено е главен готвач в комедийната лентата "Като готвачите"
Снимка: Киномания 2012

Автентичните балкански ритми ще звучат на откриването на Киномания на 8 ноември в зала 1 на НДК. Организаторите са подготвили концерт с най-доброто от прочутия хор "Мистерията на българските гласове", както и филм, разказващ за техния път към световните сцени. Лентата "Балканска мелодия" е копродукция между България, Германия и Швейцария.

Режисьорът Щефан Швитер изминава отново пътя на музиковеда Марсел Селие, който отделя 50 години от кариерата си в изследване на българския и румънския фолклор. "Музиката беше толкова красива, че не можехме да й устоим, въпреки трудностите", споделя съпругата на Марсел Селие във филма.

На друг голям музикант е посветена лентата "Марли", която проследява зашеметяващия живот и музиката на реге иконата Боб Марли. Филмът направи своята премиера на Берлинале тази година.

Почитателите на киното ще могат да видят и последния филм на Уитни Хюстън – "Спаркъл: Соул дива". Лентата ни връща в 60-те години, когато три сестри създават соул група и бързо стават сензация, но славата се превръща в предизвикателство за семейните им отношения.

Слава и провокация бележат и филма "Айсидора Дънкан", който ни разкрива историята на известната балерина, която през 20-те години напълно променя представата за балета. Нейните полуголи танци, както и отношението й към свободната любов, обличането и начина на живот, шокират публиката от онези години. Лентата е класика от 68-ма година, а в ролята на разкрепостената танцьорка се превъплъщава Ванеса Редгрейв. За убедителното си изпълнение тя получава отличие на фестивала в Кан.

Удоволствието от киното и вкусната храна са обединени в трите заглавия от секцията "Кулинарно кино", които ще гледаме на Киномания тази година.

Жан Рено е главен готвач в комедийната лента "Като готвачите", който няма против ресторанта му да загуби една звезда от своя рейтинг, но предпочита да доведе по-млад готвач, специалист по молекулярна гастрономия.

Друг тип атмосфера създава "Да готвиш със Стела" където готвачка в резиденцията на канадското посолство в Ню Делхи е намерила начин да продава оставащата храна. Нещата се променят, когато пристига нова посланичка, чийто мъж е толкова запленен от индийската храна, че убеждава Стела да го посвети в тънкостите на нейното приготвяне. Филмът е показан на фестивала в Торонто.

Британският главен готвач Гордън Рамзи, популярен със своето риалити шоу "Кухнята на ада", ще може да видят кинофеновете в лентата "Кухнята на любовта". Покрусен от смъртта на съпругата си, лондонски ресторантьор се вслушва в съвета на своя приятел - Гордън Рамзи, и превръща западнал провинциален пъб в гурме ресторант. Менюто му скоро привлича вниманието на красива кулинарна критичка.

Традиционно и трите прожекции могат да бъдат придружени с вечеря, която да наподобява максимално ястията, приготвени в съответния филм. Стойността на куверта е 20 лв.

Киномания 2012 ще се състои между 8 ноември и 2 декември. Билетите вече са в продажба на касите на НДК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти