Кризата на средната възраст: между 35 и 60 години

Велина Томова

Както физическото, така и психологическото развитие на човека минава през различни етапи.

Свикнали сме да мислим, че най-бурните в емоционален план години са тийнейджърските и после животът потича като спокойна, щастлива река.

Да, но само докато не стигне до бързеите на средната възраст, когато равносметките за живота зачестяват, спонтанните решения – също и като цяло, животът поема в друга посока.

Кога обаче е тази „средна“ възраст. Всички ли ще „получим“ криза или има начин да я избегнем?

При жените и мъжете едно и също ли е или има разлики?

В развитието на възрастния човек има само две кризи – едната е тази на 30-те и другата криза е кризата в средата на живота.

Трябва да подчертаем, че психологията не е доказала за съществуването на такава криза и не е ясно какъв процент от хората сполетява, но моят опит с клиенти показва, че около 10% от мъжете във възрастовата граница 35-60 години страдат от диагностицирана депресия", сподели психологът Милена Родригес пред Ива Дойчинова в сутрешния блок на Радио FM+.

"Когато говорим за възрастова криза трябва да поясним, че става дума за период на промяна. Но психиката ни не обича промените, тя е доста консервативна и именно по тази причина е възможно да възникне чувство за дискомфорт у нас и у околните.” Периодът преди избухването на кризата е много ярък – някъде около 30-те години мъжете започват да дават всичко от себе си, за да осигурят уюта и финансовото спокойствие на семейството си.

Фокусът върху децата и брака води до една задънена улица, в която един ден мъжът се обръща и пита: "Ами аз къде останах?” и тогава съвсем естествено идва желанието да промениш живота си.

Мъжете напускат работа, развеждат се, оставят семействата си и си намират младо момиче, което впечатляват с новата си спортна кола. Опитът обаче показва, че най-често тези връзки не са трайни и рядко оцеляват.

"Кризата настъпва съвсем логично, когато започваме да осъзнаваме нашата собствена смъртност. Губим приятели и близки и усещаме, че тялото ни се променя и предстои пенсионирането, а някои от целите и мечтите, които сме имали остават нереализирани.”, описва Милена.

Но от друга страна в 50-те години у мъжа настъпва психологически връх, това е възрастта, в която той е натрупал опит и познания и все още има енергията да реализира голяма част от проектите си.

"Изходът се крие в поглеждането на ситуацията от друг ъгъл като на възможност да изживеем втората половина от живота си по-зряло.”, допълва Милена, по думите на която кризата при мъжете трае между 3 и 5 години.

Цялото интервю за кризата на средната възраст е във видеото горе.

Още за кризата на средната възраст:

Развод, пиърсинг и розова коса – жени в криза на средната възраст

Кризата на средната възраст – криза на компромиса

Джони Деп се ожени, Амбър Хърд успя

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти