Красотата пречи на мъжете

Джордж Клуни
Снимка: Getty/Gulliver

Жените отдавна се оплакват, че тези, които са благословени с добър външен вид е по-вероятно да получат повишение в работата, отколкото по-малко атрактивните им колеги.

Ново проучване обаче установило, че обратното важи с пълна сила за мъжете, пише "Дейли Телеграф".

Да бъде красив може действително да възпрепятства професионалния напредък на един мъж, открили експертите, тъй като колегите мъже не са склонни да повишават този, който изглежда по-добре от тях.

Британските учени разбрали, че мъжете, надарени с погледа на Джордж Клуни, например са компетентни, но в резултат на красотата им са възприемани като заплаха на работното място.

Ето защо е много вероятно те да не бъдат одобрени за конкурентни работни места, които изискват индивидуален талант като продажби и инвестиционно банкиране, но са избирани за професии, в които се възнаграждава работата на екипа.

Изследователите стигнали до заключението, че противно на общоприетото схващане, същото не се отнася до жените, при които красотата не се асоциира с компетентност.

"Компаниите искат да наемат компетентните кандидати, но самите хора имат своите собствени приоритети. Те не биха искали да вземат на работа някой, който е по-добър и може да ги измести.

Мениджърите се поддават на стереотипите и могат да вземат решения, които да са в техен собствен интерес. Така компаниите могат да не получат най-компетентните кандидати", казва ръководителят на екипа д-р Сун Йънг Ли.

Тя препоръчва конкурсите да се организират с външни компании за човешки ресурси, за да се избягват подобни решения.

Учените основават изводите си на четири експеримента със 870 доброволци. Те са участвали в игри, в които е трябвало на наемат някого на работа, като са имали повече от един кандидат.

Прочетете още:

Защо жените и мъжете не искат да работят заедно

Колко важни са жените за успеха на компаниите

Кое е най-важното условие за успешна кариера

Жената определя кариерата на мъжа

5 лесни стъпки за по-успешни кариера и бизнес

Кариера се прави цял живот, бебета – не

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти