Красива фотографска еротика

Красива фотографска еротика
Снимка: netinfo

За първи път в България ще бъдат изложени фотоси, правени от известната американска фотографка Бъни Йегър, която е автор на прочутия кадър с Урсула Андрес от първия филм за Джеймс Бонд.

Изложбата "Pin-up момичетата на Бъни" е с вход свободен и се открива на 14 октомври от 19,00 ч. в столичната "Vivacom Art Hall" (ул. "Гурко" 4). Експозицията ще продължи до 25 октомври, където ще можем да видим петдесет от най-емблематичните творби от кралицата на pin-up* фотографията.

Бъни Йегър (83 г.) стартира кариерата си през 50-те години като модел. Тя е първата жена, снимала за "Playboy" и създала едни от най-знаковите корици на списанието.

"Почти всички момичета се навиваха да позират за мен, защото не се притесняваха, че ще ги задявам, както правеха мъжете фотографи", разказва Бъни.

От това време датира и едно от най-големите ѝ открития – Бети Пейдж, превърнала се в секссимвол на Америка през 50-те и 60-те. Йегър запечатва и иконичните кадри на Урсула Андрес – момичето на Джеймс Бонд в първата лента за Агент 007 "Доктор Но" (1962 г.).

Интересен факт от работата на фотографката е, че тя сама е създавала банските костюми, с които е снимала своите модели. Фотосите на Бъни Йегър са отражение на желанието за свобода на жените от онази епоха. Самата Бъни ревностно поддържа носенето на бански от две части и е смятана за една от личностите, наложили носенето на бикини на плажа.

За първото представяне на Бъни в България пристигат нейният агент Ед Кристин и берлинският галерист Хелмут Шустер, който е организирал първата нейна изложба в Европа.

* Pin-up фотографията дава началото на сексуалността в попкултурата. Pin-up моделите се появяват през 40-те и 50-те години на 20 век и веднага ангажират издателската индустрия, излагайки своя сексапил на показ. Терминът pin-up (от англ. "забождам") се налага, защото хората, виждайки изображенията в списанията, откъсват страниците и забождат снимките на стената.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти