Създадено за Eucerin

Краси Цочева: Майки, не спирайте да се грижите за себе си

Краси Цочева: Майки, не спирайте да се грижите за себе си
Снимка: Личен архив Красимира Цочева

Краси Цочева познаваме добре от телевизионния екран и с удоволствие се срещаме с нея при всеки удобен повод. А този път поводът е наистина прекрасен - раждането на сина й Влади. Това е второто дете за Краси и третото в общото им семейство с Димитър Калайджиев.

Ето какво сподели тя с нашия екип на тема бременност, майчинство, грижа за красотата:

Разкажи ни за твоите емоции по време на бременността. Как се чувстваш сега? Как се справяш с промените, които настъпват след появата на бебче в семейството?

Аз съм много емоционален човек, а по време на бременността това мое качество се засили доста. Плачех често. Бях истинска хормонална бомба и постоянно ходех и се извинявах на всички, които търпяха свръхчувствителността ми.

Повтарях си, че и това ще мине и разбира се, така се и случи. Сега се чувствам много добре. Раждането мина чудесно, а аз се възстанових за броени дни. Наслаждавам се на малкото човече, защото с големия ми син някак не си взех тези първи седмици, както ми се искаше. Бях твърде притеснена и уплашена, че имам малко бебе вкъщи.

За да се справя с промените, които настъпват при появата на нов член на семейството, разчитам много и на другите хора вкъщи. Всички помагат много. Ние сме голямо семейство и другите две дечица са също от голяма помощ.

Помагат с храненето, подават ми всичко нужно, наглеждат го и го забавляват. Мъжът ми също е насреща, когато имам нужда да свърша нещо или да си обърна внимание сама на себе си. Да живееш в дом, пълен с хора, е благословия, но и ние понякога обичаме да оставаме самo двамата, за да се съберем после отпочинали и щастливи да се отдадем на децата си. 

Едно от нещата, които със сигурност вълнуват много бъдещи майки, е грижата за себе си по време и след раждане. Сподели ни твоя опит в грижата за кожата ти като бременна и след това?

През цялата си бременност отделях много време за себе си, ограничих ангажиментите си, но останах в активно движение почти до раждането. Обръщах специално внимание на кожата си.

Почистване, маски, козметика за проблемните зони и за хидратация. Общо взето моята бременност си беше една бюти рутина през цялото време. Разбира се, това специфично състояние на жената носи със себе си и доста изненади, ако мога така да ги нарека.

Хиперпигментацията по челото ми например изведнъж се засили и изрази доста по-силно от обичайното. Поради хормоните, които бушуват в този период, е абсолютно в реда на нещата кожата, особено по лицето, да претърпи някои промени, но със серията на Eucerin против хиперпигментация - Anti pigment успях да овладея това навреме. 

Снимка: Eucerin

Харесвам на серията това, че в нея има както серум, така и оцветен дневен крем, който да ползвам вместо фон-дьо-тен. А и както знаем, когато се ползват в комплект, продуктите от дадена серия действат много по-ефективно.

Известно е, че бременността както и периодът след раждането, е време на много промени, както физически, така и емоционално. Как успяваш да се адаптираш към тези промени и да се грижиш за себе през този период?

Всички жени, минали през бременност, ще ме разберат, когато кажа, че за дълъг период от време се чувстваш сякаш някой е откраднал тялото ти, сменил е кожата ти и косата ти. 

Качваш килограми, кожата се напуква, при някои жени се появяват проблеми с нея, които преди не са имали и тогава е хубаво да намерим продукт/козметика, която да е точно за нас и точно за конкретен проблем.

Аз съм вече зряла жена и за щастие познавам много добре недостатъците и проблемите си и не се срамувам от тях, но отделям време и създавам рутина за себе си, която да ме накара да се чувствам и да изглеждам добре.

Козметиката на Eucerin от серията Anti pigment е в тази моя рутина вече почти 2 години.

Изключително нежна и ефикасна за моя проблем с петънцата по кожата, разбира се, задължително я комбинирам със слънцезащитата им за лице дори и зимата! 

Снимка: Eucerin

Разкажи ни за нещо интересно, което си открила или преоткрила след второто си раждане.

След второто си раждане осъзнах, колко е важно да се чувстваме добре и да започваме всяко начинание, събитие в живота си с положителна нагласа. Първото си дете родих преди почти 9 години.

Бях млада, без нито една бръчка, без нито една стрия и без никакъв опит. Бременността ми беше доста проблемна и емоционално изцеждаща, а после и раждането премина травмиращо. Сега родих на почти 35 години, имах прекрасно, леко раждане и се чувствам в разцвета на силите си. 

Е да, имам няколко бръчици и стрии, но никога не съм била по-щастлива и готова да дам на това ново същество цялата си любов и грижа. 

Как презераждаш енергията си?

С пътувания. За мен да смениш локацията от време на време е като да си смениш батериите с нови.

Имам късмета и щастието партньорът ми да е също много пътуващ и отворен към често събиране на багажа човек. Иначе и кафето върши работа временно.

Коя е най-голямата промяна в ежедневието ти след появата на новия член на семейството?

Честно ви казвам, всяка майка е героиня, а всяка майка на повече деца е абсолютна супер-жена.

Чисто логистично да организираш деня на две или три деца, които са ученици и на бебе, което се храни през 3-4 часа и иска цялото внимание на този свят, е едно геройство за мен.

Най-голямата промяна е, че от родители на деца, които се справят сами с 85% от ежедневието и нуждите си, се превърнахме в родители на бебе Влади, който изцяло зависи от нас и не казвам, че това е неприятно, напротив толкова обич генерираме по този начин. 

Кажи ни едно нещо, на което искаш да научиш децата си?

Да са смели. Ако трябва да избера едно и най-важно качество, което искам да имат, е това.

Искам да отгледам шумни, умни и смели деца, които да изпъкват над масата, да знаят как да се чува гласът им, деца които да променят този свят, защото нашето поколение беше отгледано под мотото, “Бъдете смирени и послушни”, но света се промени и светът има нужда от герои, защото трябва да бъде спасен!

Какво би посъветвала бъдещите майки, които се готвят да посрещнат новия живот?

Мили жени, вие сте създадени за това! Няма “по-уморено” същество от майката, няма обаче и по-силно, нито по-добро или пък по-обичащо! Моля ви не вярвайте на приказки от типа на:

- Не гушкай бебето много, че ще се разлигави!

- Не го храни нощем, че ще стане дебело!

- Не го слагай в леглото си, че после не можеш да го изгониш!

Имате бебе за съвсем кратко и после се превръща в дете, което го е срам, че мама ще го нацелува пред училище. Насладете се на всеки миг, на всяка усмивка, снимайте го, пейте му, гушкайте го, хранете го и спете с него в едно легло ако искате, няма как да разлигавиш бебе! Единствените му нужди са да яде и да усеща мама! Не го лишавайте заради бабини приказки! И не забравяйте най-важното - ЩАСТЛИВА МАЙКА - ЩАСТЛИВО ДЕТЕ!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти