Край на боклука

Край на боклука
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Не беше отдавна времето, когато пестяхме по финансови причини.

Ремонтирахме обувките си, събирахме найлоновите торбички, трупахме вестници, пестяхме водата и превръщахме стари дрехи в нови с малко въображение.

Правехме и много повече зимнина, носехме си сандвичи в училище, защото просто нямаше какво друго да се яде, наливахме си вода от чешмата и знаехме как се почистват тенджери с подръчни средства.

Пестенето тогава беше по принуда, просто защото нямаше достатъчно. Сега, когато има от всичко по много, започваме да страдаме от липса на нещо, много по-важно от парите – липса на чиста природа.

Излишните удобства, с които сме се обградили – вода в пластмасови бутилки, евтина пакетирана храна, която уж ни спестява време, прибори за еднократна употреба, достъпни дрехи и евтини обувки – ни тласкат към бъдеще, в което няма да има чиста вода, нито чиста храна, нито чист въздух.

Потъваме сами в собствените си отпадъци и купищата боклук, които сега не виждаме, защото са удобно скрити в сметища и плуват из далечния океан, ще дадат своето отражение върху уж охолния ни живот по начин, който няма да ни хареса.

Нито на нас, нито на децата ни, на които не оставяме кой знае какво повече от неразграден боклук.

Добрата новина е, че можем да променим нещата. Всеки един от нас, всеки ден. И да спрем изразходването на ресурсите, трупането на боклуци и бавното задушаване на иначе прекрасната ни планета.

Предлагаме ви да си припомните някои от основните съвети за ограничаване на отпадъците и да промените ежедневието си съвсем мъничко, в името на по-добро бъдеще:

* Изберете за готвене пресни хранителни продукти, по този начин ще се храните здравословно и ще спестите много на отпадъци от опаковки, в сравнение с пакетираната готова храна.

* Не купувайте пакетирани зеленчуци (домати в тарелка или краставици в найлонова обвивка.

* Напълнете кана с вода от чешмата! Ще спестите парите, за закупуване на бутилирана вода и ще ограничите броя на изхвърлените пластмасови туби!

* Избирайте продукти с по-малко опаковки и избягвайте продукти за еднократна употреба.

* От първия момент на покупката, можете да подберете продукти, който ще генерират по-малко отпадъци. Ще спестите суровини и ще помогнете за ограничаване на замърсяването, причинено през производствения процес.

* Изберете продукти в насипно състояние. Така не само ще ви излезе по-евтино, но и помагате за свеждане до минимум на отпадъците от опаковки.

* Опаковката представлява 23% от теглото на нашите битови отпадъци, както и значителна част от обема на контейнера за смет.

* Използвайте торби за многократна употреба за пазаруване.

* Торбички за еднократна употреба от търговски центрове се използват за средно 20 минути, преди да бъде изхвърлен.

* Не само, че се превърне в отпадък много бързо, но ако не бъдат ликвидирани внимателно, те могат да замърсят провинцията и морето.

* Найлоновите торбички, които се озовават в морето може да убие морски костенурки, делфини и акули, които ги объркват с медузи и ги поглъщат.

Не е нужно да взимате торбичка за един продукт. Спокойно можете да занесете хляба до вкъщи, ако просто го носите в ръка (той и без това е в найлонова опаковка) или да пъхнете в джоба двете ябълки, които ще изядете в офиса.

Сложете вкъщи две кофи за боклук – една за хартия, пластмаса и метал, другата – за хранителните отпадъци.

Ще останете изненадани колко голяма част от боклука ни всъщност може да се рециклира.

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното за известни личност през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти