Краят на една ера: Дързост и красоСПРЯ

Мария Николова

Една епоха си отива. Цяла България е в шок! Пенсионери във всички краища на страната са пред бунт...

Това са реални заглавия от сайтове и вестници, някои дори по-жълти от необходимото, отразили новината, че Българската национална телевизия спира излъчването на сериала, който и малки, и големи знаят - Дързост и красота.

Фактите обаче са си факти: Американският сериал "Дързост и красота", чийто първи епизод е излъчен в Щатите на 23 март 1987, изненадващо за своите фенове, бе спрян от БНТ на 30 юни. Тогава националната телевизия излъчи 3971-ия епизод от институцията на сапунените сериали, какъвто именно бе той.

Най-вероятната причина за прекратяването на историята на семейство Форестър е изтекъл лиценз. Дали обаче ще бъде подновен, ще стане ясно през есента. 

Едно със сигурност е ясно: краят на "Дързост и красота" е краят на една ера.

Ера, в която всички от началото на демократичните промени в България, участвахме. Свързваха ни проблемите на фамилията, чийто стожери бяха Стефани и Ерик Форестър.

И макар през 90-те години техните драми и житейски предизвикателства да ни се струваха далечни - ние, от позицията на нашата мъничка България, която тепърва се сблъскваше с несгодите на новия непознат обществен режим, то сядайки пред телевизорите - дали черно-бели, дали цветни - всички затявахме дъх, когато на екрана се появяваше Рич, Брук или Каралайн...

Всички гледахме с трепет оплетените сюжетни линии между членовете на семейство Форестър и техните приятели, врагове, любови, и мечтаехме за луксозен и прекрасен живот като техния. Баби, дядовци, внуци, цели фамилии се сродяваха пред дивана и се молеха антената да предава добър сигнал, за да не се появи снеговалеж в картината и да развали удоволствието от новия епизод на сагата.

Снимка: netinfo

Почти всички възрастни хора в страната обичат сапунения сериал и ще бъдат наистина разочаровани и съкрушени, че макар той да продължава да се снима, дори и 30 години след премиерния си епизод, то тук, на наша територия, няма да може да бъде гледан.

И всъщност всички обичаме този сериал по един или друг начин, защото го асоцираме с любим и скъп спомен - с нашата баба, която всеки следобед е оставяла всякаква домакинска работа, за да бъде на линия пред телевизора, с нашето детство, с нашите надежди, че след края на комунизма и идването на демокрацията предстоят по-добри дни... 

Снимка: netinfo

Но днес "Дързост и красота" вече не е част от нашето битие, от нашата страна... Днес вече нямаме Дързост и красота, а само Дързост и красоСПРЯ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти