Ковачевица: кътче от рая в Родопите

Ковачевица: кътче от рая в Родопите
Снимка: netinfo

В разкоша на Западните Родопи, на малко повече от 20 км от Гоце Делчев и 120 км от Благоевград, се намира китното селце Ковачевица.

Селото е разположено на река Канина, а според историческите справки, възниква през втората половина на 17-ти век.

За името на село Ковачевица съществува интересна легенда: След смъртта на изкусния ковач и дюлгерин Марко, жена му Гина поема съдбините на осиротялото семейство.

Когато близки и познати от околните селища отивали при нея казвали: "Отиваме до Ковачевица", т.е. до жената на ковача. Така в течение на времето се утвърдило името на махалата, около която по-късно се групирали всички околни махали, за да се бранят от зачестилите разбойнически нападения и поставили началото на сегашното село Ковачевица.

По време на Възраждането Ковачевица се оформя като един от просветните центрове на България, а заради типичната си възрожденска архитектура през 70-те години на XX век се превръща в исторически и архитектурен резерват.

Сред интересните обекти за посещение в селото е църквата "Св. Никола. В нея е творил мелнишкият зограф Яков Николай.

Село Ковачевица е подходяща дестинация за любителите на селския туризъм и спокойствието.

Освен че могат да се разхождат из тесните калдъръмени улички, да отседнат в типична ковачевска къща, туристите могат да опитат традиционни български ястия и да се насладят на спокойствието на Родопите.

От селото тръгват няколко туристически маршрута до водопад "Синия вир" и местността "Кози камък". Само на 8 км от Ковачевица се намира друга популярна дестинация за селски туризъм - село Лещен.

В района са още селата Долен и Рибново.

В архитектурния резерват се намира и една от малкото в България къщи за гости – „Лаванда“, която освен традиционните удобства, предлага и малко по-различен и така популярен напоследък здравословен туризъм – пилатес на открито, вкусно меню с био продукти, както и възможност за атрактивни разходки на чист въздух сред природата.

Любопитен факт е, че Ковачевица е селото, в което са заснети най-много българския филми, 20 на брой, между които и "Мера според мера", "Мъжки времена" и много други.

Ковачевица е чудесна идея за кратко уикенд бягство от ритъма на големия град, както за семейства с деца, за влюбени двойки или за приятелски компании, които искат да се потопят в очарованието на магичните Родопи.

Прочетете още:

Кои са любимите ни дестинации в България

На море в България. Защо не?

Къде да пътуваме през зимата, ако не караме ски?

Природна приказка: Дряновският манастир (Видео)

Видео: Холивудски звезди рекламират България

По пътя в онази България

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти