Космическо съвършенство и единство: празникът на дъновистите и мистичният им танц

дънов
Снимка: iStock

Ако посетите Седемте рилски езера в средата на август, ще видите големи кръгове от хора, облечени в бяло, които изпълняват специален набор от танци и упражнения край езерата. Всяка година, на 18 срещу 19 август последователи на учението на Петър Дънов се събират там, за да посрещат своята Слънчева Нова година. По време на събитието се четат духовни беседи, пеят се химни и песни, произнасят се молитви. Тя може да се определи като най-голямата среща, на която годишно присъстват над 2000 практикуващи от различни страни, включително Франция, Канада, Италия, Украйна и Русия.

Един от най-впечетляващите моменти е танца „паневритмия“, създаден на философска основа от Петър Дънов.

дънов
Снимка: panevritmia.info

Думата „паневритмия“ произлиза от три корена. „Пан“ означава „цялостен, космически“, „ев“ означава „истински, върховен“, а "ритмия" изразява идеята за правилността в движенията.

Идеята за живот в хармония с природата също заема важно място в практиката на паневритмията. Според препоръките на Дънов упражненията по паневритмия трябва да се правят рано сутрин и навън, за предпочитане на зелена поляна, и са най-ефективни през пролетта, от 22 март. Според него това е времето, когато природата е най-възприемчива и съдържа най-много „прана“, или жива енергия, която може да бъде усвоена от човешкото тяло.

дънов
Снимка: panevritmia.info


Паневритмията съдържа и акцент върху изграждането на нова култура на любовта, братството и свободата. Дънов вярва, че съществува пряка връзка между мисълта и движението, че чрез хармонията между музиката, движението и идеите паневритмията е способна да насърчи творческите сили у всеки.

Движенията на този танц се изпълняват под звуците на специална музика от последователите на Бялото братство, която наподобява традиционната българска музика и също е в неравноделен ритъм.

Танцува се сутрин през пролетта, лятото и есента.

дънов
Снимка: panevritmia.info

Първата част от ритуала е съставен от 28 упражнения, като сред тях са „Пробуждане“, „Примирение“ и „Освобождаване“. Втората и третата част, които които навлизат в практика по-ксъно, се наричат "Слънчеви лъчи" и "Пентаграм".

В упражнението „Слънчеви лъчи“ например участниците в танца изричат „Майко, ти си родила красив човек... Това е рая, това е рая.“ В този конкретен танц някои от хората застават под формата на дванайсет лъча, а останалите образуват кръг около тях, като по този начин символизират слънцето.

дънов
Снимка: panevritmia.info

Всяко едно движение допринася за философския смисъл на разширяването на съзнанието.

Упражнението „Отваряне“ чрез символични движения показва „затваряне на вратата“ към миналото и „отваряне“ към всичко ново.

Когато се изпълнява от много хора, паневритмията често се танцува в кръг, като по този начин символизира обединението между човека и природата.

Съветите на Петър Дънов за здравословно хранене

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти