Комикси, приказна живопис и home made graffiti

Комикси, приказна живопис и home made graffiti
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Галериите през ноември като с машина на времето ви предлагат да се потопите във видения за чудни страни и пътешествия, в спомените си от безгрижните дни на детството или в сънищата, в които оцветяваме черно-белия си живот. Специално за читателите на Edna.bg подбрахме три силни изложби, които със сигурност ще направят вашия ноември по-топъл, усмихнат и пъстър.

"Дъга" - легендарното списание с комикси, с което израснаха три поколения българи – отново живее чрез изложбата "Над дъгата", събрала деветима от художниците от оригиналната поредица. Това са Петър Станимиров, (помним го от поредицата "Бубачко" в "Дъга"), Николай Додов ("Дарко"), Сотир Гелев ("Билбо Бегинс"), Евгений Йорданов ("Добромир"), Румен Чаушев ("Алиса"), Росен Манчев ("Ян Бибиян"), Владимир Коновалов, Димитър Стоянов-Димо и Пенко Гелев.

След разпада на култовото списание всеки от прекрасните художници на нашето детство поема свой път и намира своята реализация извън списанието. Някои се специализират към правене на популярните през 90-те "книги-игри", други илюстрират книги, трети се обръщат към киното, но със сигурност всеки от тях продължава да бъде отдаден на идеята "Дъга".

Затова не е никак трудно след толкова години, идеята да възкръсне в тази чудесна изложба, както и в един още по-чудесен албум, който има библиографска и колекционерска стойност. Луксозният албум със същото заглавие като изложбата "Над Дъгата" съдържа осем комикс истории, нарисувани специално за случая. Сред тях е и "Дамга" на Петър Станимиров, която преди месец спечели наградата "Най-добър класически комикс" на престижния международен фестивал на комикса в Белград. Освен страхотните комикси, Петър е и илюстратор на книгите на Стивън Кинг в България.

Тиражът на албума "Над Дъгата" е ограничен, а първите сто бройки са подписани от авторите.

* "Над Дъгата" можете да видите в столичната галерия "Alteronics Light" на ул. "6-ти септември" до 18 ноември, а албумът можете да закупите от книжарница "Български книжици" или да поръчате на naddagata@abv.bg.

Христо Йотов–Йото е роден през 1950 г. в София. Завършва НХА през 1979 г. – специалност живопис при проф. Панайотов. Негови произведения имат честта да бъдат част от колекции в НХГ, СГХГ, градските галерии в страната и в частни колекции в Канада, САЩ, Европа, Южна Америка.

За четвърти път галерия "Арте" подрежда негови живописни платна, които за непознаващите творчеството на художника напомнят на нещо средно между провокациите и колорита на Салвадор Дали и Питър Брьогел. Картините на Йото са като оживели приказки, в които има приключения, пътуване и магия. Веднъж попаднал в света на тези уникални живописни платна, не можеш да не направиш паралел с изгубения рай или мечтаната Аркадия. Дори и да не сте специалисти, да нямате опит в  осмислянето на това изкуство, то със сигурност ще ви въздейства и ще даде на всекиго по нещо, което да събуди собственото му въображение и емоционалност.

* Можете да видите изложбата живопис на Христо Йотов-Йото в галерия "Арте" (ул. "Раковски" 183-А) до 23 ноември.

Ето и едно много различно предложение от един нахакан и провокативен автор. Чавдар Гюзелев – художник, илюстратор и оформител на книги, сценограф и бохем, готов да се отдаде с еднаква страст и на акварела и на графиката сега е посегнал към въглена и стила домашни графити в изложбата "Малко преди това". Да припомним на читателите на Edna.bg, че Чавдар е брат на Ясен Гюзелев, авторът на гениалните илюстрации на Алиса и Оливър Туист.

Чавдар е сценографът, с когото работи не кой да е, а Теди Москов. Ако сте гледали "Сирано дьо Бержерак" в Народния театър, няма как да не сте били пленени от визията на спектакъла. Символност, комиксови и карикатурни елементи, заиграване с щампи, пародиране и работа с чисти цветове – това са част от спецификите на стила на Чочо, както галено го наричат колеги. Художникът се шегува, че творбите показват какво се случва малко преди края на света, откъдето произхожда и идеята за името на изложбата.

Специално за нея в галерия "Ракурси" проф. Георги Лозанов казва: "... малко преди това. Какво е това ли? Не е нито слабо позната калиграфия, нито кардиограма на неизвестен вид, нито нов бестиарий, нито ритуална размяна на тотеми, нито графични ремарки на Индиана Джоунс, нито неоекспресионизъм на хапчета, нито графити за домашна употреба… Това е поредната изложба на Чавдар Гюзелев. Артистите имат привилегията да преживяват преди общността всичко, което ще й се случи или не."                                                     

* Можете да видите изложбата на Чавдар Гюзелев до 20 ноември в галерия "Ракурси" (ул. "Хан Крум" 4а).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти