Колко било хубаво в зоопарка!

Колко било хубаво в зоопарка!
Снимка: Личен архив

Лилия Огнянова

Ако се чудите къде да отидете на разходка през уикенда, веднага ще ви препоръчам Софийския зоопарк.

Като начало това е най-евтината и интересна дестинация на територията на столицата, която можете да изберете! Деца до седем години влизат безплатно, за ученици, студенти и пенсионери е 1лв, а за всички останали по 2лв.

Цените за вход са наистина ниски, а на територията на зоопарка има няколко павилиончета, които предлагат всякакви лакомства и питиета, има заведение, в което може да хапнете скара и салата, също на много приемливи цени, освен това никой не ви спира да носите със себе си колкото пожелаете храна и напитки.

За малчуганите има различни атракциони като въртележки и влакчета, както и захарен памук. Но най-интересно и забавно от всичко са животните, разбира се.

Зоопаркът в София разполага наистина с богато разнообразие от животински видове, а за тези, които не вярват, ще ви кажа, че това е най-голямата зоологическа градина на Балканския полуостров.

Цар Фердинанд открива официално зоопарка на 1 май 1888 г., като тогава местонахождението на първата в България зоологическа градина е било между бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Руски", бул. "Толбухин" и ул. "Гурко". По онова време този терен се намирал на края на града.

Фердинанд настоява да има все повече и разнообразни животни, като първите закупени са двойка лъвове, които скоро даряват зоопарка с малко лъвче. Градината бързо се разраства и се налага да бъде преместена на по-добро място. Сегашното й местонахождение на ул. "Сребърна" 1 тогава е било отдалечено и обрасло в бурени, но бързо се почиства и застроява.

От тогава насам зоологическата градина на столицата се разраства все повече и повече, а сегашният й директор д-р Иван Иванов е може би единственият държавен служител, който не се оплаква от липсата на средства. Зоопаркът участва в различни програми за обмен на животни и за момента успешно се справя сам.

Чудесна е възможността за осиновяване на животни от хора, фирми и организации. Ако желаете да станете осиновител или поне да се поинтересувате от тази опция, може да се обадите в зоопарка и да разпитате какви са правата и задълженията на осиновяващия. Персоналът е любезен и винаги ще отговори на въпросите ви.

Като цяло обаче осиновителят няма изключителни права над животното, освен да кръсти създанието по свое усмотрение. Има конкретна месечна сума, внасяна към сметката на зоопарка и която се изразходва изцяло за поддръжка и реконструиране на клетката на животинката. В момента Софийският зоопарк кандидатства за членство в Европейската Асоциация на зоопарковете и зквариумите и за да бъде приет трябва да се покрият определени изисквания за клетките на животните.

Другото интересно за зоопаркът е, че той също се превръща по неволя в осиновител на различни животни. Често се случва обикновен човек да си купи прекалено екзотично животно, за което не може да се грижи и оставя в зоопарка. Също така там се настаняват и конфискувани животни и влечуги. Зоологическата градина няма как да откаже да приеме тези създания, които изведнъж се озовават без дом.

Ако решите да посетите зоологическата градина и да се порадвате на многообразните й обитатели, можете да сторите това всеки ден 9:00 до 19:00 ч. за летния период, а през зимния - от 9:00 до 17:00 ч.

Зоопаркът разполага с безплатен паркинг, а ако ползвате градския транспорт автобуси с номер 73, 83, 88 и 120 ще ви закарат до самия му Западен вход (откъм кв. Хладилника), а малко разстояние дели спирките на 102 и 67 от Централния вход, разположен от страната на "Симеоновско шосе".

След посещението си в зоопарка задължително ще си тръгнете изморени, но широко усмихнати с пълен със забавни снимки фотоапарат!
Освен това там често се провеждат детски празници, а учебно-екологичният им център ще изненада дори родителите с интересни открития и факти за животинския свят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти