Коктейли за ценители

Коктейли за ценители
Снимка: Thinkstock

Скъпи приятели, нашият читател Маргарита Спасова ни изпрати интересен и много полезен материал за историята и техниката на приготвяне на няколко ефектни коктейла. Споделяме го с вас и ви предлагаме да прочетете целия увлекателен текст в следващите редове:

"Махмурлукът се превърна в неотменна част от деня като испанската сиеста."
Ф. Скот Фицджералд, "Моят изгубен град" 

Антрополозите твърдят, че производството на вино датира отпреди почти 7000 години и се е зародило в Персия (тук трябва да отбележим, че грузинците са на друго мнение по този въпрос, при това могат да подкрепят своята теза с уникални артефакти и на практика цели производствени линии, но дотук с нетрадиционния поглед към историята).

И вероятно скоро след като вкусило насладите на алкохола, човечеството впрегнало на работа въображението и небцето си в създаването на различни спиртни превъплъщения. Първоначално спиртните напитки се получавали чрез груба ферментация. С течението на времето процесът се развил; нектарът на кактусите се превърнал в текила, зърното в бира, а древните гърци трансформирали гроздето във вино (което римляните по-късно усъвършенствали).

Алкохолът се превърнал в навик, неразривна част от живота на всеки, който можел да си го позволи. През седемнайсети век французите вече произвеждали вино в областта Коняк, портото стигнало от Португалия до Англия, консумацията на джин проваляла не една девица, а из цяла Великобритания и десетките ѝ колонии шествали халби с бира и бутилки с ром. А както знаем, удоволствието от "водата на живота" нерядко се наказва с махмурлук…

Традицията на Блъди Мери

Разказват, че в древността лекували махмурлука с питие, в което добавяли кучешки косъм, но това вероятно е мит. Родното място на класическия "кървав" коктейл е "Нюйоркският бар на Хари" в Париж. През 20-те години френската столица била любима дестинация за жадните за култура американци; в това число за Ърнест Хемингуей, който се подвизавал в "Ле Ду Маго" на левия бряг на Сена.

Рождената година на прочутата Блъди Мери е 1921, когато Фернан "Пит" Петио комбинира доматен сок, водка, сол, черен пипер и сос "Уорчестър". Съчетаването на водка с доматен сок е стара рецепта, но подправките и името били нови. Смята се, че коктейлът е кръстен на Мари Тюдор, известна още като “Кървавата Мери” или на актрисата Мери Пикфорд.

Водката дошла в Париж заедно с руските изгнаници от Октомврийската революция, които донесли със себе си любимото си питие. Вносът на консервиран доматен сок също допринесъл за създаването на коктейла.

Америка се запознала с "Блъди Мери" през 1934 година, когато Джон Джейкъб Астор я опитал и убедил Петио да се премести в Ню Йорк и да поработи в хотел "Сейнт Риджис". Астор настоял коктейлът да се преименува в "Ред Снапър" (червена костенурка), понеже му се виждал прекалено "кървав" за клиентите му. Наложило се Петио да използва джин, тъй като по онова време водката била рядък деликатес в Съединените щати. Когато един клиент, принц Серж Оболенски, помолил да “подправят” питието му, Петио послушно добавил няколко капки сос "Табаско".

Кръвопреливане (Blood Transfusion)

Този коктейл облекчава стомаха (благодарение на "Фернет Бранка"), главоболието и общата телесна отпадналост. Комбинацията или ще ви излекува, или ще ви довърши!

30 мл водка
30 мл шери
30 мл "Фернет Бранка"
15 мл доматен сок
30 мл прясно изцеден сок от лайм
Щипка сол с аромат на целина
Няколко капки сос "Уорчестър"

Напълнете широка чаша с кубчета лед. Най-напред налейте водката и шерито, после добавете доматения и лимоновия сок, а накрая солта и соса “Уорчестър”. Разбъркайте. Налейте най-отгоре един слой “Фернет Бранка”.

Кървавата Мери (Bloody Mary)

30 мл водка
15 мл доматен сок
20 мл прясно изстискан лимонов сок
Щипка сол с аромат на целина
Няколко капки сос “Уорчестър”
Няколко капки “Табаско”
Прясно смлян черен пипер
Стрък целина (по желание)

Напълнете широка чаша с лед, после налейте доматения и лимоновия сок. Добавете водката. Прибавете останалите съставки и разбъркайте. Поръсете с току-що смлян черен пипер. Украсете с резен зелен лимон на ръба и стръкче целина по желание. Поднесете с бъркалка.

Паднал ангел (Fallen Angel)

Класически коктейл с джин, който се препоръчва след безсънна нощ, прекарана в търсене на ангела, който е бил до вас, но на зазоряване е изчезнал.

60 мл джин
Няколко капки бял ментов ликьор
Няколко капки битер “Ангостура”
Няколко капки пресен лимонов сок

Налейте всичко в коктейлен шейкър, пълен с лед. Разклатете енергично. Прехвърлете в коктейлна чаша.

Живителният коктейл на “Риц” (Ritz Reviver)

Ако се събудите в Париж с елегантен махмурлук, дължащ се на препиване с отлежало шампанско, отидете право в бара на хотел “Риц” и си поръчайте тази жива вода за душата.

30 мл “Фернет Бранка”
30 мл бял ментов ликьор
Няколко капки битер “Ангостура”
Малко портокалова кора

Натрийте ръба на коктейлната чаша с портокаловата кора. Разбъркайте всички съставки в коктейлен шейкър, пълен с лед. Прехвърлете в коктейлната чаша. Пуснете вътре парченцето портокалова кора и сервирайте.

Вампир (Vampiro)

Това е националното питие на Мексико. Представлява странна комбинация от портокалов и доматен сок, подправки, мед и лук (да, наистина) – но се отличава с неподражаем вкус. Пригответе го от предишния ден и го оставете да пренощува в хладилника.

75 мл доматен сок
30 мл прясно изстискан портокалов сок
30 мл сребърна текила
1 чаена лъжица течен мед
10 мл прясно изстискан сок от лайм
Половин шайба ситно нарязан лук
Няколко парченца прясно лютиво чили
Няколко капки сос “Уорчестър”
Сол на вкус

Налейте всички съставки в коктейлен шейкър с лед. Разклатете енергично, така че чилито да си пусне аромата. Прелейте в широка чаша с лед. Украсете с парченце лайм на ръба.

И два безалкохолни еликсира:

Мачо гаспачо на Дейл ДеГроф (Dale DeGroff’s Macho Gazpacho)

Веднъж Дейл, легендарният барман от знаменитата “Зала на дъгата” в Ню Йорк Сити, попитал главния готвач дали знае някакъв цяр за махмурлук. Готвачът предложил комбинация от различни зеленчуци, претрити през фина цедка – благодарение на което този коктейл е изключително богат на витамини. По тази рецептата се получават около 3.5 литра нектар, така че можете да я съхранявате дни наред в хладилника, за случаите на непредвидени гости след тежка нощ.

6 големи краставици
4 глави червен лук
1 чушка джалапеньо, разполовена
2 връзки пресен лук
8 зелени чушки (капия)
6 стръка целина, нарязани на парчета по 3 см
Китка кресон
Сол и черен пипер на вкус
Прясно изстискан сок от жълт и зелен лимон, също на вкус

Поставяйте малки дози от зеленчуците в кухненски миксер и пасирайте. Когато всичко е смляно, поставете пюрето в голям съд и залейте с 3 литра вода. Оставете да престои 1 час в хладилника. На еднолитрови дози пасирайте сместа и прецедете през фина цедка. Подправете на вкус със сол, черен пипер и двата вида лимонов сок. 

Пречистващ коктейл (Cleanser Cocktail)

Папаята и пъпешът ще раздвижат енергията ви. Добре е да приготвите този еликсир един ден предварително: ако ще ходите на купон или сватба, например.

½ жълт пъпеш
½ папая
½ манго
6 ягоди
300 мл сок от плод пасифлора
300 мл нектар от праскови
30 мл гренадин
Сокът на 1 лимон
Сокът на 1 портокал

Обелете плодовете и ги нарежете на кубчета. Поставете всички съставки в блендер и пасирайте до еднородна смес. Налейте в кана и оставете в хладилника за час. Ако искате да го разредите, добавете малко негазирана минерална вода.

Автор: Маргарита Спасова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти