"Който се страхува от мечки…"

"Който се страхува от мечки…"
Снимка: Thinkstock

В края на месец юли ИК "Емас" попълниха своята отбрана криминална поредица с още едно заглавие.

Става дума за книгата "Който се страхува от мечки..." на скандинавката писателка Карин Фосум

В родната си Норвегия Фосум е известна като "Кралицата на криминалния роман", а лондонския "Таймс" я поставя на 27-мо място в класацията си за 50-е най-добри криминални автори на всички времена.

За книгата
В малкото градче хората говорят, че когато Ерки Юрма е наблизо, се случват нещастия. Че е като лоша поличба. Никой не иска да е в обкръжението му и всички го избягват. 26-годишният Ерки е вкаран принудително в заведение за душевноболни, но успява да избяга и да се скрие в близките гори.

Скоро след това възрастна вдовица е открита на стълбите на усамотения ù дом в горите край градчето. Извършено е брутално убийство, а намерилият трупа е едно особено момче, вманиачено в стрелбата с лък. От разпита му се разбира, че край къщата на старата жена се е спотайвал Ерки – избягалият шизофреник. Инспектор Конрад Сейер е изпратен да разследва случая.

На следващата сутрин е ограбена банка и крадецът офейква с парите и взима заложник. Обаче нещо не е наред – заложникът нито хленчи, нито говори и явно не разбира какво става с него. Планът на крадеца започва да се пропуква...

Проницателно и търпеливо, какъвто е обичайният му подход, инспектор Конрад Сейер разнищва случая, чиято странност може да се сравни само със странността на свързаните с него. А предразсъдъците на малкия град изкривяват всяка информация, която инспекторът се опитва да събере. Всички са убедени, че убиецът на старата жена е Ерки. Освен неговата лекарка и Сейер...

Въпросът кой е убиецът виси до самия край на романа. Карин Фосум поддържа по брилянтен начин напрежението, за да ни покаже накрая, че нещата рядко са такива, каквито изглеждат на повърхността. 

За автора
Професионална медицинска сестра, Карин Фосум работи години в психиатрична клиника, откъдето може би усвоява умението да създава изключителни в психологическо отношение образи. Характерно за книгите ù е вниманието, което отделя на героите си. Тя често пише за хората, които не се вписват в "нормалното" общество, каквото и да означава това определение. Фокусира се върху човешкото у всеки от тях, без значение какви злодеяния са извършили; говори за мотивите, провокиращи действията им. Предоставя ни уникалната възможност да надникнем в съзнанието на душевноболни, на престъпници и жертви и да разберем, че нищо не е изтъкано само от черно или бяло.

Днес Карин Фосум е известна в родината си Норвегия като "Кралицата на криминалния роман", удостоявана е с множество национални и международни отличия, включително с Наградата за най-продаван криминален роман от чужд автор в САЩ, а според британския "Таймс" е сред 50-те най-добри криминални автори на всички времена.

***

"Каквото и да мисли за тях светът, Фосум не се отказва от тези аутсайдери. С пестелив, остър език тя превръща обикновен полицейски роман в чувствително изучаване на разстроени съзнания и смущаващ поглед върху отношението на обществото към тях."

"Ню Йорк Таймс"

"Сърцераздирателното пътешествие на Фосум из изкривеното съзнание на Юрма извисява книгата над множеството и вещае добро за бъдещи постижения."

"Пъблишърс уикли"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти