Създадено за adidas

Който бяга - зло не мисли (само обувките да са му удобни)

adidas
Снимка: adidas

Надя Младенова е многократен шампион по карате Шотокан и е силов и кондиционен треньор.

Тя е сертифициран IKFF инструктор за трениране с пудовки, спортен диетолог, сертифициран от Precision Nutrition и специалист по Functional Movement Screen.

Надя е и капитан на adidas Runners Sofia – българското общество на бегачи, част от световния бранд adidas, който работи за за популяризиране на движението и спорта в градска среда.

adidas
Снимка: adidas

Надя днес е в Edna.bg, за да разкаже повече за бягането като начин на живот, създаден ли е човекът да бяга на дълги разстояния и кои са най-важните фактори, обуславящи комфортното и пълноценно изживяване от бягането.

Бягането става все по-популярен начин за поддържане на форма, но има хора, които отиват и по-далеч (буквално и преносно) и превръщат бягането в съществена част от живота си. Създаден ли е човекът да бяга на дълги разстояния и какво дава бягането на тялото и ума?

Надя Младенова: Многобройни пъти е доказвано, че човек може да постигне почти всичко, което си науми. Стига да го желае и да работи целенасочено и умно, бягането на къси или дълги разстояния може да бъде източник на здраве и спортни успехи.

Всеки бегач на дълги разстояния може да потвърди, че по този начин успява да подхрани и ума, освен тялото си.

Постигането и минаването на определената цел носи страхотно удовлетворение, в комбинация с успокоение, разпускане, изключване от всекидневната рутина и подхранване на положителни емоции по време на бягане.

adidas
Снимка: adidas

Какъв режим на хранене и възстановяване трябва да поддържат хората, които активно се занимават с бягане?

Надя Младенова: Със сигурност е важно да се обърне внимание на хранене и възстановяване, в противен случай често пъти се стига до застой, липса на прогрес и дори травми.

Хубаво е да се работи с треньор, за да се открие най-оптималният начин за възстановяване и да бъде изготвен хранителен режим за всеки индивидуално, спрямо особеностите и нуждите.

Със сигурност трябва да се хапват достатъчно истински, необработени, непакетирани храни, богати на протеин, мазнини, въглехидрати.

adidas
Снимка: adidas

Все повече хора бягат в градове. Кои са най-важните атрибути за един бегач в градски условия? 

Надя Младенова: Добри обувки за бягане и добра кондиция!

Разтягането преди и след тичане също е от много голямо значение колко издръжливи ще бъдем по време на джогинга, както и колко бързо ще се възстановят мускулите ни след това и ще бъдат готови за нова тренировка.

Хубаво е тичането да се случва поне 2 часа след хранене, за да може храната да ни носи енергия, а не чувство на тежест и дискомфорт.

Колкото повече напредваме и задобряваме с тичането, толкова повече ще се научим да усещаме най-доброто си темпо, онова, в което тренировката е най-ефективна и зареждаща за нас.

adidas
Снимка: adidas

Какво трябва да знаем за обувките за бягане, кои са елементите в тях, за които да следим? Дайте ни пример за наистина добра обувка за бягане и защо тя е такава.

Надя Младенова: Много е важно да се обърне внимание на това как чувстваме крака си по време на бягане и след него. Една качествена обувка няма да предизвиква дискомфорт и ще подпомага бягането ни. Най-добрата обувка, с която съм бягала досега, е Adizero за къси разстояния и спринтове, и Ultraboost X за дълги.

Истината е, че много хора си мислят, че е доста лесно човек просто да излезе и да бяга, но ако не избереш добри обувки, неминуемо ще дойде момент, в който ще ти става некомфортно, може да излязат болежки, да получиш травми в коленете или глезените. И това често е причинено от неудобни обувки.

Тези оплаквания се усещат едва след като бягането е приключило, когато човек е непрофесионалист, но професионалистите го усещат още на 1-2 километър от бягането.

adidas
Снимка: adidas


В този ред на мисли, не мога да не спомена и новата обувка за градско бягане Adidas PUREBOOST GO, която скоро тествах на няколко различни терена. Освен че обувката е лека и има широка и стабилна основа, допълнителното й предимство е, че е удобна за всички, които имат някакви леки изкривявания или изпъкнали кокалчета (каквито например имат много жени от носенето на високи токчета). С тези обувки там не усетих никакъв дискомфорт, въпреки честата смяна на позиции по време на бягане, което е изключително ценно качество.

adidas
Снимка: adidas

Ако трябва да обясните на напълно незапознат с темата човек какво е Adidas Runners Sofia, как бихте го направили? Какво е то – просто общност на любителите на бягането или нещо повече?

Надя Младенова: Adidas Runners Sofia за мен е една много специфична общност от хора, свързани с една обща страст – бягането. Ние споделяме тази страст и я подхранваме чрез тренировки, състезания, събития.

Много ми харесва това, че всеки може да се включи, и да практикува под надзора на професионални треньори едно основно човешко умение, благодарение на което поддържаме здрави не само телата, но и умовете си –бягането.

Дори сега предстоят Маратонът на София през октомври и Маратонът на Атина през ноември. Регистрацията за тях през системата Runsastic вече изтече, но всеки може да се включи в безплатните тренировки, които се провеждат почти всеки ден (можете да видите грагфика в Runtastic и на страницата на групата на Adidas Runners Sofia във Фейсбук). Всеки е добре дошъл, независимо от нивото на физическата си подготовка. А следващите събития тепърва предстоят.

adidas
Снимка: adidas

Кога един любител на бягането е готов да участва в маратон?

Надя Младенова: Психически – при всеки е различно. Но физически, определено е важно да се тренира усилено и целенасочено, да се внимава с хранене, хидратация, възстановяване. Когато се работи системно и с треньор, който си разбира от работата, резултатите сами показват, че съответният човек е готов.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти