Кой е този "Покемон"?!

Кой е този "Покемон"?!
Снимка: Weheartit

Рая Синева

Едно време си отглеждахме Чичко Тревичковци – поливахме ги, подстригвахме ги и упражнявахме фризьорските си умения върху тях. После дойдоха тамагочитата. Тях хранихме, поихме, приспивахме и дори страдалчески погребвахме.

След това развъдихме компютърни кравеферми. А сега... сега дойдоха покемоните. Явлението не ни е чуждо и може мъдро да бъде обобщено с фразата – всяко време с манията си.

И все пак , ако някогашните домашни любимци отглеждахме тихо и кротко, че даже имахме време да си играем навън с децата, то днес Пикачу и компания буквално ни разказват играта.  

Няма да си кривим душата – да създадеш игра, по която цял свят да полудее само за няколко дни и която дори да бъде заподозряна в световна конспирация, си е направо феноменално. От чисто иновационна гледна точка – ЕВАЛА!

Евала и за това, че най-накрая дигиталните гении, които стоят зад всички тези видеоигри, отчетоха съществуването на живата реалност и я направиха част от играта.

Така тревогите ни, че няма сила, която да накара геймър да стане от компютъра си и да излезе от вкъщи, са минало. Вече може да го видите на улицата, в градинка или дори сред природа.

Е, със сигурност лови покемони, но поне и него най-накрая вятър ще го повее, слънце ще го попече, че и свеж въздух ще подиша. Пък току-виж забелязъл, че и сезоните се сменят, както и че там някъде съществува един истински свят, в който хора раждат се, плачат, живеят и при това им се получава доста добре.

Поводите за „Евала“ не спират дотук! Някои геймъри признават, че благодарение на Pokemon Go са преоткрили хората и какво значи да се социализираш с други човекоподобни. Е, да, свалката е „да излезем да половим покемони заедно“, но и това е нещо. Важното е да си говорят с хора.

Пък кой знае? Някой ден може да си поговорят и за книги...?! Добре, де, размечтахме се! Важното е, че Pokemon манията има своите позитиви, за които не можем да си кривим душата и които не можем да не признаем.

И тук идва голямото „НО“. Спорен остава въпросът доколко мания в подобен мащаб и нездравата пристрастеност по един измислен свят могат да бъдат полезни за когото и да било.

Съмнително е и дали ако уловиш всичките 151 виртуални животинки и обучиш най-перфектната армия, това ще те научи да оцеляваш в реалния свят и ще ти помогне за пълноценна комуникация с живите хора. Може би да, може би не...

Всяка крайност е плашеща. А всяка неконтролирана пристрастеност към измислени светове ни отдалечава още повече от реалния живот.

И дори да кажем „Евала“ за иновацията, не е сигурно дали не сме на път да посрещнем следващото зомбирано ПОкемон ПОколение. Голяма крачка напред за технологиите. Голяма крачка назад в осъзнаването, че животът не е и не трябва да бъде в телефоните... и още по-малко в Покемоните.

Прочетете още от Рая Синева:

Ако любовта не се случва, означава ли това, че не я искаме достатъчно

Да си ожулим колената преди да ожулим сърцата си

Хей, секси, всичко е любов

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти