Коя е най-лошата година в историята на човечеството

Ако смятате, че няма по-лоши от времената, в които живеете, учените могат да ви кажат, че е имало и по-лошо.

Археологът и експерт по средновековието от университета в Харвард Майкъл Маккормик определя 536 г. като най-лошата година в историята на човечеството, разказват Vesti.bg. Това може да се окаже изненадващо, като се има предвид, че обикновено никой не смята, че 536 г. е била особено травматична.

Ако бъдат помолени да посочат най-лошия период от време в историята, някои биха посочили периоди като Втората световна война или Черната чума. Но според един изследователски доклад най-опустошителната година е била 536 г.

вулкан
Снимка: Thinkstock

Но защо точно тя?

Тогава не е имало тиранични владетели, които да извършват брутални завоевания, изтривайки цели цивилизации от лицето на земята. Но в небето имало нещо странно. Много гъста мъгла закрила слънцето като одеало и лишила от блясъка му Европа, Близкия Изток и части от Азия, което довел до падането на температурите на тези континенти.

Това бързо води до упадък на развитието в по-голямата част от света, забавено производство на култури и глад в засегнатите райони. Този мъгляв облак се задържал в продължение на 18 месеца и причинил толкова опустошения, че икономическото възстановяване не се забелязвало чак до 640 г.

вулкан
Снимка: Thinkstock

Според сп. „Наука“ температурите през лятото на 536 г. падат някъде между 1,5 до 2,5 градуса по Целзий. Необичайно студеното лято води до най-студеното десетилетие, което светът бил виждал в последните 2300 години. В Ирландия не е било възможно да се произвежда хляб от 536 до 539 г.

Но как един облак от мъгли предизвиква подобно бедствие, покривайки толкова голяма част от света?

Маккормик и екип от изследователи определят един швейцарски ледник като ключ към решаването на този пъзел. Глетчерът Colle Gnifetti на границата между Швейцария и Италия разкрива важна информация за изследователите. Трайните ледникови залежи на глетчера се натрупват един върху друг в течение на времето с всеки годишен снеговалеж, което означава, че ледниците могат да покажат данни от всяка една година и могат да бъдат анализирани, за да се видят какви са били метеорологичните условия в този момент.

А ледът от глетчера Colle Gnifetti, датиращ от 536 г., показва, че вулканичната пепел присъства. Това означава, че през въпросната година е имало голяма вулканична дейност. По подобен начин ледниците в Антарктика и Гренландия показват вулканични частици в ледени слоеве от 540 г., даващи доказателства за второ изригване.

И двата случая на вулканична дейност със сигурност са източници на пепелта, която причинила мъгла, покривала земното кълбо почти година и половина и отприщила световен хаос.

Затова ако си мислите, че пандемията от коронавирус или инфлацията са най-лошото, поне не ни се е налагало да живеем 18 месеца без слънчева светлина...

Пророчествата на Нострадамус за 2023

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти