Коя е Мата Хари, велика танцьорка или велика лъжкиня

Коя е Мата Хари, велика танцьорка или велика лъжкиня
Снимка: netinfo

Париж, 1904-та. Отбраното общество в затъмнения салон на мадам Киреевски очаква поредната новост на известната парижка ценителка на изкуството.

Лампите светват и разкриват на импровизираната сцена млада жена, висока и стройна, с гъсти черни коси и смугла кожа. Под звуците на ситар екзотичната красавица започва своя танц, извива гъвкавото си тяло в непознати и невиждани досега движения.

Затаила дъх, публиката се пренася в индийските храмове, сред дeвадаси, вадаши и научи, опива се от усещането за свещена сласт и за божествени нощи.

И когато неземната жена отхвърля и последния воал от голото си тяло и се скрива от погледа, в салона се възцарява тишината на неверието. Видение ли е било това?

Родила се е звезда. Мата Хари е започнала своето триумфално шествие.

Парижката, германската, италианската преса не жалят суперлативи за дъщерята на храмова танцьорка. И никой не подозира, че зад необичайната външност и измисленото име и самоличност се крие всъщност Маргарета Хертрьойда Зеле, лейди МакЛеод, дъщеря на холандски шапкар, омъжена за значително по-възрастен шотландски барон

Маргарета обикаля страни, превзема сцени и салони, а годините вървят. С тях си отива младостта, отиват си и парите през широките пръсти на свикналата на лукс и разкош жена. И на четиридесет години Мата Хари, куртизанката, познала преклонението на графове и барони, на принцове и банкери, се влюбва – за пръв път в живота си, с онази любов, която не знае пречки, за която и смъртта е без значение...

През 2017 г. се навършват 100 г. от разстрела на холандската танцьорка Маргарета Зеле, баронеса МакЛеод, известна на света с артистичния си псевдоним Мата Хари. Съдбата, еротичното излъчване, авантюризмът на тази жена не спират да занимават през всички тези години умовете на писатели, режисьори, сценаристи.

В нейния образ се превъплъщават актриси като Грета Гарбо, Силвия Кристел, Жан Моро.

Коя е Мата Хари, велика танцьорка или велика лъжкиня, нежна покорителка на мъжки сърца или просто безогледна използвачка, умела комбинаторка или хладнокръвна шпионка?

Проучвайки документите от живота на тази скандална жена, отчитайки и последните разкрития относно истината за нейната шпионска дейност и употребяването ù за оправдаване неуспехите на Франция, френската писателка Ан Браганс създава вълнуващ биографичен роман, който издателство "Емас" ни поднася в успешната си поредица "Известните жени в историята".

Още за интересните книги по книжарниците у нас:

„Ясновидците“ превземат Ню Йорк

Eдин принц без царство

Времето е само за... книги

Дневник от панелните блокове

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти