Кои са трите най-скъпи града в света?

жена град
Снимка: Istock

За първи път от 30 години първото място в класацията за най-скъпи градове в света делят 3 мегаполиса, пишат от Darik News.

Годишно изследване сравнява цените на 160 основни стоки в 133 от най-големите и богати градове по света. На първа позиция, с равни показатели, са Париж, Хонконг и градът, който беше на първата позиция 5 поредни пъти - Сингапур, отбелязва БГНЕС.

град
Снимка: Istock
Париж

Съвсем малко по-назад в класацията със скъпи градове са Цюрих, Женева и Осака. Мегаполисите на развиващите се пазари като Москва и Истанбул слизат много надолу в класацията, главно заради инфлация и обезценяване на националните валути.

Според експертите от Economist Intelligence Unit (EIU), които провеждат изследването, това означава, че мегаполисите по света стават все по-еднакви.

град
Снимка: Istock
Хонконг

„Изравняването е показателно за глобализация и подобните вкусове и навици на пазаруване“, казва Роксана Славчева. „Дори на места, където хранителните продукти са по-евтини, цената на живота се качва от битовите сметки и транспорта“, допълва докладчикът.

Повишаващите се цени често се определят от активния пазар на труда, който привлича квалифицирани работници с високи заплати, казва аналитикът Антъни Брийч от британската изследователска група Centre for Cities, която не е участвала в изготвянето на доклада.

град
Снимка: Istock
Сингапур

Както всеки път, проучването на EIU показва големи разлики в цените на една и съща услуга или стока в различните градове. Дамско подстригване струва 15 щатски долара в индийския град Бангалор и 210 долара в Ню Йорк.

Бутилка бира е 50 цента в Лагос и над 3 долара в Цюрих. Икономическата криза превърна Каракас в един от градовете с най-ниски цени в света. В последната десетка на подреждането са още Дамаск, Карачи, Буенос Айрес и Ню Делхи.

Ниските цени обаче не означават висока покупателна способност на населението, тъй като те се нагаждат към инфлацията по-бързо от доходите на хората.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти