Кои са най-ценените камъни в света

През пролетта на 2010 година в Женева по време на търг на международната аукционна къща "Сотбис" този диамантен пръстен е продаден за 7 милиона долара
Снимка: Getty/Guliver

Вечният символ на лукс и власт – диамантите, са най-твърдите естествени минерали. Вярва се, че ако са придобити по честен начин, те пазят от зли сили и носят здраве на своя притежател. В символиката на скъпоценните камъни диамантът е олицетворение на вечната любов, затова диамантена сватба се празнува след 60 години брак.

От археологическите находки става ясно, че диамантите са били познати и ценени още 3000 г. пр. Хр. Според легендите пръв Александър Македонски донася диаманти в Европа. Естествено, били им приписвани какви ли не магически свойства. В действителност диаманти са открити първо в Индия. Те са се образували в земните недра преди милиони години от синхронното действие на два важни фактора – висока температура и високо налягане. Вулканичните изригвания ги изтласкват към повърхността на Земята.

След като вулканичната лава изстине, тя се превръща в специален вид почва, наречена кимберлит. Точно под нея и до днес могат да бъдат открити необработени диаманти.

Някъде около 1456 г. един фламандски бижутер от Антверпен открива начин как да се шлифоват диаманти с полиращо колело, намазано със смес от зехтин и диамантен прах. Новият метод повишава много качеството на обработените диаманти, а градът става център на търговията с тях. Пак по това време за първи път е подарен годежен пръстен с диамант и оттогава традицията се разпространява по света.

През 19 в. в Южна Африка са открити огромни диамантени залежи, които предизвикват световна диамантена треска. Южноафриканските мини са без аналог в света чак до 1954 г., когато са открити големи находища на диаманти в полярните части на Сибир.

Обработката на диамантите е високотехнологичен процес, който се извършва на няколко места в света - Амстердам, Антверпен, Йоханесбург, Ню Йорк и Тел Авив. Основното количество от добиваните диаманти са с размери до 1 карат. Каратът е единица мярка за скъпоценни камъни - 1 карат е равен на 200 мг. Много редки и особено ценни са кристалите с маса стотици, а понякога и хиляди карати. Поради огромната им стойност и изключителна красота те се записват в регистър и за съхраняването им се полагат специални грижи. Най-красивите красят владетелски корони или се намират в кралски съкровищници.

Компанията DeBeers, основана през 1934 г., контролира почти цялата световна търговия с диаманти. Цената на всеки диамант се определя от 4 критерия – теглото, цвета, обработката и прозрачността на камъка. Когато диамантът е шлифован така, че да има 57 фасети, той се нарича брилянт.

В света има няколко легендарни диаманта, чиято история ще припомним.

Най-големият намиран някога диамант е "Кулинан" с маса 3106 карата. Той е изкопан в Южна Африка и носи името на собственика на мината – Томас Кулинан. През 1907 г. камъкът е подарен от правителството на Трансваал за рождения ден на английския крал Едуард VII. Кралят веднага дава диаманта на известната амстердамска бижутерска фирма "Ашер" за рязане и шлифоване. Когато бижутерът се опитва да разполови камъка, той се разпада на 9 големи и 96 по-малки диаманта. Най-големият от тях, наречен "Кулинан I" или "Великата звезда на Африка" е с маса 516, 5 карата. Той е оформен като перла със 74 стени и украсява кралския скиптър. "Кулинан II" тежи 317,4 карата и украсява британската държавна корона. "Кулинан III" е 94,40-каратов диамант и е вграден в короната на кралица Мери. Короните и скиптърът могат да се видят в музея "Тауър" в Лондон.

"Кохинор" е открит в Индия през 56 г. пр. Хр. В древността се смятало, че с него може да се купи ориз, с който да се нахранят всички хора по света. През 1852 г. в Лондон върху "Кохинор" била изпробвана първата машина за шлифоване. Резултатът бил съкрушителен, защото от камък, който в необработено състояние бил 186 карата, останали само 106 карата. Британската кралска фамилия била силно разочарована - тогава било решено диамантът да се вгради във втората корона, която по традиция принадлежи на съпруга или съпругата на краля/кралицата на Великобритания.

Между най-едрите диаманти в света са също: "Екселсиор" - 995 карата, открит също в Южна Африка; "Звездата на Сиера Леоне" - 969 карата, открит в Сиера Леоне; "Несравним" - 890 карата, с жълт цвят, открит в Конго; "Великият могол" - 787 карата, от Индия; "Президентът Варгас" - 726 карата, от Бразилия; "Кимбърли" - 616 карата, от Южна Африка.

"Орлов" е зеленикаво-син диамант, който украсява скиптъра на руските императори. Той е открит в Индия и отначало бил оценен на 400 карата, но след обработката останали 194,8 карата. През 1773 г. е купен от граф Григорий Орлов и е поднесен като подарък за именния ден на императрица Екатерина Втора.

"Хоуп" е 45-каратов диамант, известен с това, че е причинил най-много нещастия на собствениците си. Принадлежал е на индийско кралско семейство. По някакъв начин попада във френския кралски двор, но по време на Френската революция е бил откраднат. През 18 век се появява на търг в Лондон, където го купува сър Хенри Хоуп. След известно време обаче цялото семейство на купувача умира в бедност. Следващите собственици ги сполетява същата съдба. Последният притежател предвидливо дарил злополучния диамант на института "Смитсониън" в САЩ.

Жълтите диаманти на маркиза дьо Пайва са два – кръгъл и крушовиден, съответно 102 и 82 карата. През 2007 г. диамантите са пуснати на търг от наследниците на маркизата и са оценени на 1,5 и 2 милиона евро.

През 2009 г. на търг в Лондон за 24 млн. долара е продаден синият диамант "Вителсбах", принадлежал на различни кралски семейства в Европа.

През 19 в. са направени първите научни опити за получаване на синтетични диаманти, но това става факт едва през 1954 г. в САЩ. Синтезираният тогава камък е микроскопичен, но е голям успех за създателите му, тъй като в лабораторни условия е било необходимо да се имитират точните природни фактори за образуването на диаманти. А те са: кристалите се образуват на 150-200 километра под земята при температура около 1300 градуса и налягане 60 000 пъти по-голямо от налягането на повърхността на Земята.

Температурата и налягането трябва да са в точно определено съотношение, за да започне да расте диамантът, а не въглеродните атоми да се наслоят като обикновен графит. В наши дни процесът по синтез на диаманти е усъвършенстван и протича много по-бързо, отколкото в природата. Необходими са от 4 до 7 дни, за да се образува един диамант от 3 карата.

Макар и много по-достъпни като цена, синтетичните диаманти не могат да се сравняват с естествените, но пък имат голямото предимство да не са "кървави".

Автор: Тоня Василева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти