Кои са финалистите в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА?

nova
Снимка: Nova

Шест организации ще се включват в „Програмата за растеж“ на юбилейното десето издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България. Тазгодишният формат на конкурса празнува постиженията на общността и е посветен на социалните предприемачи, получили подкрепа от програмата от 2014 г. досега.

Експертно жури определи 14 организации, които преминаха в следващия кръг на ПРОМЯНАТА – събеседване с представители на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change България. Процесът на селекция до момента бе силно предизвикателен, тъй като всички кандидати са утвърдени организации, които имат доказан социален ефект и работят мотивирано за подобряване на условията за живот и развитие на децата и младежите в България. Тематичните направления на финалистите покриват разнообразни направления – образование, медийна грамотност, човешки права, превенция на бедност и социално изключване и достъп до услуги.

Избраните шест организации, които преминават напред, са: Книговище, Дневникът на мама и татко, Сингъл Степ, ПараКидс, Оле Мале и Сдружение „Конна Терапия“.

Онлайн платформата Книговище, която насърчава четенето сред деца чрез игрови модели, основава първата информационна медия за подрастващите – ВИЖТЕ. Новата платформа на организацията, която бе финалист в ПРОМЯНАТА през 2019 г. предоставя на достъпен език новини за актуалните събития в обществото и науката, за гражданските процеси и демокрацията, възпитава критичното мислене и медийна грамотност.

Участникът в Акселератора (интензивна обучителна и консултативна програма) на ПРОМЯНАТА 2018 г. Дневникът на мама и татко създава модел в подкрепа на ефективните родителски практики по наблюдение и насърчаване на детското развитие и се стреми да подобри сътрудничеството между родители и специалисти в първата година на детето. Социалният предприемач днес има за цел разработването на персонализиран електронен дневник с всички важни моменти от този житейски етап.

Организацията Сингъл степ работи за подпомагане и овластяване на ЛГБТИ младежите чрез предоставяне на комплексна психологическа, здравна, правна и кариерна подкрепа. Социалното предприятие на финалиста от четвъртото издание на ПРОМЯНАТА осигурява финансова устойчивост, дава поле за всестранна изява на младежите от общността и развива нови партньорства, които се борят със стигмата по темата.

Победителят в ПРОМЯНАТА през 2017 г. ПараКидс се посвещава на създаването на възможности за адаптиран спорт за деца със специални нужди. С участието си тази година създателите целят развиването на франчайз в цялата страна, която да следва и прилага вече изградената методика и принципи, осигурявайки достъпен спорт, среда и възможности за участие в предварително изготвен годишен календар от адаптирани спортни събития.

Оле Мале подкрепя майки на деца с увреждания, като им осигурява достъп до трудовия пазар и им дава възможност за производство и продажба на артикули, които са създадени от тях. С участието в програмата тази година победителят в ПРОМЯНАТА 2018 г. цели разширяване, като планира да започне работа с повече хора и да включи представители от други уязвими групи с шанс да разгърнат своя потенциал.

Финалистът от първото издание на ПРОМЯНАТА – Сдружение „Конна терапия“ от години подкрепя деца със специфични нужди и техните семейства. Днес има амбицията да разшири обхвата на работата си, като се посвети на развитието на вид терапия с коне в страната и предложи обучение на специалисти чрез партньорство с болница за рехабилитация, съвместно с Чешката асоциация по терапевтична езда (CEFTA).

Юбилейното издание на ПРОМЯНАТА ще предостави на тези шест организации интензивна менторска подкрепа, консултации от експерти, възможност за работа в мрежа, както и рекламна кампания в периода между септември и декември. В началото на декември ще се проведе финалният етап на селекция – представяне на предприемачите пред детско и възрастно жури, което ще определи тримата финалисти в юбилейното издание – големият победител ще получи финансова подкрепа в размер на 50 000 лв. нецелеви грант и двамата подгласници, които ще могат да се възползват от рекламна кампания на стойност 30 000 лв. в каналите на Нова Броудкастинг Груп.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече 360 000 деца и младежи. Всяка година Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в името на положителната промяна за децата на България. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти