Създадено за Remotiv

Когато животът се променя и не можем да го понесем

Когато животът се променя и не можем да го понесем
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Да имаш „забързано ежедневие“ е толкова масов и често срещан начин на живот, че чак се е превърнало в досадно клише. С него извиняваме настроението си, състоянието си, емоциите си, дори и здравето си.

Човек би казал, че ако всекидневието ни не беше толкова динамично, всички щяхме да сме по-спокойни, здрави и със сигурност в отлично настроение. Реалността обаче е различна и въпреки че животът ни напоследък наистина започна да върви на по-бавни обороти, това за много хора не носи очакваното успокоение.

Да, останахме си повече вкъщи и все по-малко в офисите. Работата от вкъщи обаче не е лишена от нервни ситуации и проблеми, за които дори не сме подозирали. Децата все по-често ще учат дистанционно, а това означава само едно – много хора в домашна обстановка, които трябва да бъдат на работна или учебна вълна. И така се оказва, че промените в рутината и режима, който сме имали досега, са все предпоставки за развитие на тревожност, безсъние и дори апатия.

Добавяме и това, че навлизаме в сезон с по-малко слънчеви дни, което пък допринася за липсата на настроение, и ето ви готова рецепта за изпадане в депресия. Дългосрочна ситуация, в която си седим повече вкъщи, нямаме лично пространство и време за себе си, може да доведе до развитието на тревожност, негативни мисли, чувство на тъга и безпокойство. Разбира се, всеки човек има моменти, в които не се чувства много щастлив или весел, но когато минете от „забързано ежедневие“ в „апатично ежедневие“, е редно да си обърнете внимание и да опитате да стигнете  до същината на проблема.

Като начало, дайте си откровен отговор кое е онова, което ви тревожи – промяната на режима ли е, или пък неясното бъдеще, липсата на лично време и пространство, битови неуредици или нещо друго. Винаги е добра идея да подходите разумно към това, което ви дразни, нервира или провокира у вас тревожност. Ако е ситуация от работен характер – опитайте се да я разясните с колегите си. Ако е проблем вкъщи – говорете със семейството си. Понякога именно липсата на общуване поражда проблеми и се оказва, че решението е просто в един нормален разговор.

Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Съвършено естествено е да съберете семейството и да поставите на обсъждане новия ритъм на живот на всички вкъщи. Разпределете домашните задачи между всички членове на семейството, така че хем задълженията да са покрити, хем и хората да се чувстват заети и нужни в поддържането на едно домакинство. Ще се изненадате колко по-лесно се живее, когато всеки си знае задачите, и когато си кажем какво ни мъчи отвътре. Може да отидете и по-далеч – определете часове през деня, в които всеки член на семейството ще е в работен режим, както и помещенията, които ще се ползват по работа – например един в кухнята, друг в хола, трети в стаята. Колкото повече правила си създадете и след това се опитвате да ги спазвате, толкова по-лесно ще ви е да съжителствате и работите едновременно. Не очаквайте някой да се сети какво искате или какво не ви харесва – просто говорете. Същото се отнася и до работата – именно комуникирането на проблемите води до решението им, а не спестяването на информация и таенето на гняв.

Има обаче вероятност това да не помогне и чувството на тревожност, безсънието и спадът в настроението да продължават и дори да се засилват. Тогава е задължително да прецените дали не развивате някаква форма на депресия и да направите усилия да вземете мерки максимално бързо.

Как може да разпознаете депресията?

Депресията е заболяване, което включва не само ума или мозъка, но и цялото тяло, отразявайки се на начина, по който човек яде, спи, възприема себе си и мисли за нещата. Тя не е преходно, нормално състояние на ума, нито е знак на лична слабост, или състояние, при което някой може да се “вземе в ръце”. Не зависи от самия човек да реши да „се успокои“ и да се оправи.

Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Депресията идва с някой от следните симптоми (или комбинация): постоянно чувство на тъга, тревожност, празнота, загуба на интерес към обичайни дейности, необичайна умора, загуба или наддаване на тегло, чувство на вина, безполезност, безсъние или пък прекомерен сън, затруднена концентрация, раздразнителност, физически проблеми и в най-тежките прояви – мисли за самоубийство или самонараняване.

Най-важното, което всеки човек в депресия трябва да знае е, че няма нужда да се срамува от състоянието си, както и че има лечение. Важното е да регистрирате проблема и да си признаете, че имате нужда от помощ и подкрепа – както от семейство и приятели, така и от самите себе си. Не се съдете строго, не се обвинявайте за щяло и нещяло и най-вече – потърсете информация за начините да повлияeте симптомите на депресията и да се почувствате по-добре.

Един от най-използваните и безопасни продукти  е добре известният Remotiv®- растителен лекарствен продукт, използван за краткосрочно лечение на симптомите на лека до умерена депресия.

Снимка: Remotiv

Remotiv® съдържа стандартизиран екстракт от Hyperici herba (стрък жълт кантарион), който е доказано природно средство, повлияващо положително депресивното и лабилно настроение, състоянието на тревожност и напрегнатост, и дори повлиява трудното заспиване и неспокойния сън.

Remotiv® е на пазара от 1994 година и се използва от хора със симптоми на лека и умерена депресия в много страни по света като Швейцария, Германия, САЩ, Мексико и други. Продуктът се отпуска без лекарска  предписание и е предназначен за лица над 18 години. Препоръчителната доза е 1 таблетка два пъти дневно – сутрин и вечер, с чаша вода, по време или след хранене.

Remotiv® трябва да се приема поне 4 седмици, за да има ефект, като препоръчителната продължителност на лечението е 4-6 седмици.


Растителен лекарствен продукт. Съдържа екстракт от жълт кантарион. Лекарство за възрастни над 18 годишна възраст.

Лекарствен продукт, отпускан без лекарско предписание.

Преди употреба прочетете листовката.

Рег. No. A0240/10.10.2019

КХП No BG/MA/MP-44758/26-02-2019

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти