Създадено за Devin Изворна

Когато любовта ни прави герои

Когато любовта ни прави герои
Снимка: DEVIN

Всяка споделена от хората история е уникална, а тази е за съдбата, която ни поднася подаръци, без дори да предполагаме, че сме ги заслужили. Женя Манева от Чирпан ни разказва как една случайна среща, прераснала в любов, спасява живота ѝ.

В един обикновен ден Женя решава да кандидатства за работа като барман. В заведението ѝ прави впечатление мъж, който закача картини, замислен и вглъбен. След кратък разговор тя разбира, че името му е Димо, че е собственик на заведение и наскоро е изгубил майка си. Подобна трагедия сполетява и Женя, която губи баща си скоро след срещата с Димо. Заедно те намират утеха и разбиране един в друг.

Женя и Димо не встъпват в брак, но това не пречи на връзката им да е пълноценна. През 2017 обаче ги сполетява нова беда. Докато са на сватба, Женя започва да се чувства отпаднала, със стомашно неразположение и подути крака. Тя страда от заболяване на бъбреците – нефрит, което въпреки лечението с лекарства се влошава. Започва да търси медицинска помощ и се оказва, че този път проблемът е доста по-сериозен, отколкото някой е предполагал. Нуждае се от незабавно вливане на кръв. Димо няма как да ѝ окаже помощ, тъй като са несъвместими кръвни групи, но приятелите на Женя успяват да помогнат навреме.

Проблемът обаче все още не е решен. Лекарите съобщават, че е необходима трансплантация на бъбрек. В продължение на две години Женя е на хемодиализа и в непрестанно търсене на донор. Според законодателството в България донори могат да бъдат само хора, с които съществува роднинска връзка. За съжаление, майката на Женя е възрастна и с високо кръвно налягане и неподходяща за донор.

а
Снимка: DEVIN

Женя се чувства отчаяна и почти загубила надежда. Хемодиализата я е изтощила напълно, а високото кръвно ѝ пречи да спи нощем. Тогава, за пръв път от много време насам, се появява лъч светлина в тунела. Поп звездата Силвия Кацарова се свързва с Женя и я съветва да си направи трансплантацията в болница в Турция. Операцията струва 20 000 долара, а в съседната държава донорството е възможно не само по роднинска линия.

След като Димо разбира за това, заявява, че няма да остави приятелката си сама и предлага да ѝ стане донор. Правят си изследвания за кръстосано донорство и се оказва, че съвместимостта им е 99%. В този момент Женя разбира, че няма нищо случайно и срещата им е била съдбовна.

През летните месеци на 2019 г. Женя и Димо се борят да наберат необходимите им средства за трансплантацията и успяват! Благодарение на хора, които не разполагат с много, но имат добри сърца, двойката постига целта си от 20 000 долара и през октомври заминават за Истанбул за животоспасяващата операция.

„Когато Димо предложи да ми даде своя бъбрек – той го направи с категоричност. Не съм правила опити да го разубедя, но никога не съм го поставяла преди това като въпрос или молба,“ споделя Женя. „Знаех и вярвах, че двамата ще се справим. Сега аз се грижа за него дори повече отколкото той за мен, тъй като липсата на бъбрек му се отрази.“

Хората и приятелите поздравяват Женя, че е стигнала дотук. Тя обаче не се възприема като герой. Нейният герой е Димо. „Та той се лиши от бъбрека си. Той ми даде живот!“ По време на хемодиализата за период от две години, приятелят ѝ е до нея, за да ѝ вдъхва непрестанно сили и кураж. Накрая ѝ вдъхва глътка живот както в преносен, така и в буквален смисъл. Има хора, които не просто променят живота ни, те ни го подаряват. И те са истински герои.


Кой е твоят герой? Кампанията „Героят в нас“ на DEVIN успява да докосне сърцата на много хора. DEVIN Изворна създаде онлайн игра, която продължава да насърчава всеки един от нас да „разпознава“ своя герой в живота си.

Кампанията на DEVIN Изворна „Героят в нас“ започва през лятото на 2020 г. като социален експеримент. Осъществява се с помощта на психолога Кремена Станилова, като на случаен принцип са избрани няколко души, поканени да се включат. Тяхната задача е да се опишат с една от думите: „напрегнат“, „претоварен“, „обикновен“ или „герой“. Техни близки са тайно помолени за същото. Участниците с изненада разбират, че за своите обичани хора те са героите в живота им, без дори да подозират. В ежедневието си всеки има склонността да се описва като стресиран, а напрежението да се отразява върху настроението и отношението към близките. Затова DEVIN Изворна ни напомня да сме по-щадящи към себе си и да се грижим за нашето здраве, да борим стреса с добра хидратация. Защото за някого можем да бъдем необикновени – и дори герои.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти