Създадено за UniComs

Когато хремата на детето ни стане тема номер 1

Когато хремата на детето ни стане тема номер 1
Снимка: iStock/Getty Images

Когато се появи дете вкъщи, с него се появяват и непознати досега вълнения и емоции. Нови видове страхове започват да се прескачат с огромна любов, а родителската гордост се редува с усещането, че сме се захванали с непосилна задача. В средата на всички тези емоции обаче, на постоянен пост стои и една нова „придобивка“ – детският сопол. Той е нещо като съквартирант, с който се налага да живеем в първите около 10 години от раждането на детето, но за да не се примиряваме напълно с присъствието му, ще опитаме да обясним причините за появата му и как да се справяме с него.

Защо децата имат хрема?

Причините за хрема у децата – от бебета до по-големи, могат да бъдат различни. Най-често срещаните обаче са следните:

Настинка. Ако бебето/малкото дете настине, хремата ще е един от първите симптоми. Често тя е придружена от кихане, кашляне, раздразнителност и невъзможност да се храни и спи. Понякога секретът варира на цвят – от бистър до жълто-зелен, и това е нормално. Може да направите лекарска консултация, нe се паникьосвайте излишно, защото имунната система на бебето тепърва ще се развива и ще реагира така на всеки сблъсък с вирусни инфекции. Особено ако около него има по-големи деца, които посещават ясла/детска градина, новороденото е вероятно да изкара няколко подобни настинки в първата година от живота си.

Бронхиолит. Диагноза, с която почти всяка майка на малко дете се е сблъсквала поне веднъж в първите пет години от живота му. Бронхиолитът е възпаление на най-малките бронхи в белите дробове, което води до затруднения в дишането. Най-често се причинява от вируси и засяга малките деца, които остават заразни до три седмици след поставяне на диагнозата. Бронхиолитът върви ръка за ръка с хрема и кашлица, а лечението е важно да бъде започнато още в началото на симптомите.

Снимка: UniComs

Алергии. Алергичният ринит е чест причинител на запушен нос и хрема, а в основата му може да стоят различни дразнители – от козината на домашния любимец, през прах или полени, та до млечните продукти. При това състояние често се наблюдава и възпаление и сърбеж на очите, кихане и подсмърчане. Добре е да направите консултация с лекар, ако детето ви често развива тези симптоми, за да му бъдат направени тестове за алергии.

Други дразнители. Парфюми, всякакви химически агенти (домакински препарати), ароматизатори за дома/колата, цигарен дим – това са все потенциални причинители на хрема.

Грип. Ако детето ви развие хрема и бързо след това вдигне висока температура, започне да кашля и стане раздразнително, твърде вероятно е да има грип, който обаче се отличава трудно от настинката (освен ако не направите тест). Посещението при лекар е задължително, ако симптомите се влошат.

Синузит. Подобно на възрастните, синузитът при децата е много мъчително преживяване, придружено от болка. Ако хремата е упорита и продължава дни наред, бебето плаче често и очите му изглеждат възпалени и подути, заведете го на лекар.

Уголемени сливици. Възпалените сливици са кошмарът на всяка майка. Създадени именно да предпазват тялото от инфекции, като спират вирусите и бактериите, сливиците често сами стават причина за болести, особено за ангина и отит. Малките деца често боледуват от възпаление на сливиците и това е нормално – те помагат да се изгради имунитет. Ангините обаче са неприятно преживяване и за детето, и за родителите, затова и е препоръчително при симптоми на възпалени сливици (болки в гърлото, невъзможност за преглъщане, хъркане, хрема, болки в ушите, уголемени лимфни възли) да посетите УНГ специалист, който да постави правилна диагноза и лечение.

В общия случай, ако причината за хремата не е по-тежко протичащо заболяване, хремата би трябвало да изчезне за период от около 5 до 7 дни, понякога и малко повече. Ако отсъстват други симптоми, не би трябвало да се притеснявате.

Как да третираме хремата и респираторните инфекции

Така, както бихте постъпили и ако вие бяхте с хрема – почивка, повече течности и по-добра хигиена. Ако можете, слагайте някаква подложка под главата на бебето, така че да е леко повдигната, което ще възпрепятства натрупването на секрети в носоглътката.

При прекалено упорита и силна хрема, която пречи на детето да се храни, пробвайте да почистите носа му със спрей с морска вода за бебета – обикновено преди ядене е най-удачно.

Снимка: UniComs

Инхалациите са изключително щадящ и удачен начин да третирате респираторните прояви у малките деца, при това са напълно безопасни и можете да ги правите и в домашни условия в компанията на Zano Inspire, който ще ви помогне неимоверно в тази задача.

Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, благодарение на който можете у дома да прилагате успешно аерозолна терапия с медикаменти за лечение на астма, алергии и други респираторни заболявания.

Снимка: UniComs

Инхалаторът е впечатляващо малък (събира се в човешка длан), има забавен външен вид, който можете да персонализирате по цвят и стикер с определена емоция, и най-важното – изключително ефективен. Най-просто казано, с него всеки медикамент, който е в течна или суспезионна форма, се превръща в аерозол, който се абсорбира от организма по-лесно и бързо. Лекарството прониква и по-дълбоко в дихателните пътища, благодарение на микро размера на образуваните аерозолни частици - 3,8 μm.

Уредът е с ниски нива на шум от 55 dB и е подходящ за употреба както от деца, така и от възрастни. Комплектът включва 1 брой компресорен инхалатор със защитен калъф, подходящ за съхранение и за пренасяне, и пълен комплект от консумативи - маска за деца, маска за възрастни, инхалационна чашка, мундщук, въздушна тръба, 5 комплекта филтри, комплект стикери, чанта.

Употребата на Zano Inspire е буквално като детска игра и съвсем спокойно може да бъде представена точно за такава, с което ще улесните и своя живот, и този на детето, тъй като ускорява действието на медикаментите и съкращава времето на терапията.

Снимка: UniComs

Какво друго мога да направя?

Можете, разбира се, да въведете някои подобрения в средата вкъщи, като например да овлажнявате въздуха, особено когато детето е болно и дишането му е затруднено. Няколко капки евкалипт в купичка с вода на радиатора върши чудеса за по-спокойния сън. Можете и директно да се обзаведете с овлажнител за въздух, ако този вкъщи е прекалено сух. Пречиствателят на въздух също е добра идея, особено в градове, в които традиционно зимата идва със замърсен въздух.

Ако пък навън времето е хубаво и въздухът – чист, проветрявайте по-често. Ако детето е в състояние да излиза и играе, заведете го сред природата – за предпочитане планината, където често симптомите магически изчезват за няколко часа, а причината е именно кристално чистият въздух и липсата на дразнители.

Но най-вече е добре просто да се успокоите, защото всички деца минават през хремата или по-точно тя минава през тях и това е съвършено нормално. До няколко години ще сте забравили за тези проблеми или ако случайно ги помните, ще е едва ли не с умиление

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти