Кое е по-добре? Да разхождаш голи целулитни бедра или да се мъчиш зверски за един картоф

жена арабка
Снимка: Thinkstock

Вяра Иванова

Скоро се върнах от пътешествие до една доста комерсиална, но и също толкова екзотична дестинация - Дубай. Едно не толкова богато, но препълнено с туристи арабско емирство, което е земя на големите контрасти. Всички си представяме лукс и блясък, когато чуем Дубай, но истината не е точно такава.

Дубай е и адски много пясък и още повече бетон. Изцяло туристическа дестинация, която се изхранва от мащабите си (понеже там всичко им е “най-голямото в света”, както ни споделя с усмивка и Насир, изключително милият ни шофьор.)

Той ни разкри още, че ако искаме да видим истински богатства и лукс, трябва да отидем в Абу Даби. Дубай е бедното емирство, в което има малко петрол, но много хора с фотоапарати и още толкова сгради, стигащи до небето, които чакат своята снимка.

дубай
Снимка: Личен архив

Но стига за Дубай, това не е пътепис. В този текст ми се искам да опитам да опиша едно друго объркване, което преживях, докато бях там - объркването с жените и огромните разлики, които има между нас. Защото е истински културен шок от едната ти страна да върви жена, облечена в никаб, който позволява да видиш само очите ѝ, а от другата ти страна да върви жена с къси панталони и потниче, оставящи малко на въображението.

Това ме накара да се замисля каква проклета пропаст има между нас, жените, които живеем в различни градове, държави и континенти. И колко лесно е да започнем да се съдим една друга, макар да сме виновни само за едно нещо - различни сме.

дубай
Снимка: Личен архив

Моето объркване започна, когато влязохме в ресторант за бързо хранене и станах свидетел на това как жена с никаб яде пържени картофи. За всяко картофче тя трябваше да повдига черния плат пред устните и носа си, за да промуши картофа отдолу и да успее да си хапне… Пред очите ми оживя сцената от “Сексът и градът”, в която пред Кари Брадшоу се случваше същото нещо, докато с приятелките ѝ бяха в Абу Даби. “Твърде много усилия за един картоф”, помислих си и аз, точно като героинята на Сара Джесика Паркър в сериала.

Признавам си, че ми стана тъжно за тази жена и усилието, което ѝ струва тъпченето с fast food. Започнах да гледам със състрадание на всяка жена с бурка и никаб, с която се разминавах, но след това започнах да се заглеждам в чантите, обувките и маникюрът им - тези жени се грижат за себе си и определено разбират от мода, съдейки по дизайнерските им и доста скъпи аксесоари.

А очите им - те се смееха, грееха. Определено не даваха вид на потисната жена, която няма право на глас и живее вечно забулена и нещастна.

След това започнах да се разминавам с много туристки - европейки, американки. Пълната противоположност - къси рокли, къси поли, къси панталони, ключици на показ, загатнати гърди, повдигащи сутиени, голи рамене. Свободно хапване на картофки и лица, показващи какви ли не емоции. Тук там се подаваше някой целулит (в което няма нищо лошо), пъпче, презрамка на сутиен, лакирани в червено крачета по джапанки.

Снимка: netinfo

Това ме накара да се замисля кое от двете е по-правилното? Кое от двете е по-красивото? Кое от двете е по-женското? По-достойното? Има ли изобщо превъзходство на едното над другото? Трябва ли да има?

И в двата случая жените държаха мъжете си гордо за ръка. Защото арабският свят вече не е това, което беше, както и европейският, впрочем. Там жените стават все по-модерни, все по-щастливи, все по-обгрижвани. Тук пък жените започват да получават все по-лошо отношение, макар да не са забулени. Може да носиш никаб и да бъдеш най-щастливата и красива жена на света. Можеш да носиш и разголена рокля и да си нещастна, а мъжът ти да те малтретира.

Снимка: netinfo

Ето защо е хубаво да загърбим предразсъдъците както към жените на другите континенти, така и към самите нас. Имаме правото да ядем картофките си както пожелаем (по трудния или по лесния начин), както и имаме правото да показваме точно толкова кожа, колкото ни се иска! И сме красиви и интересни именно заради това, което ни плаши една в друга - различията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти