Книжна еволюция

Книжна еволюция
Снимка: netinfo

Мария Атанасова

Какъв ли път е извървяла любимата на милиарди книга? 

Да започнем от началото - Античността. А там бил папирусът, направен от растението Cyperus papyrus, на който пишели в Древен Египет. От изчистеното от кората стебло се приготвяли листове. На най-качествените се пишели фараонските заповеди, а когато ставали неупотребяеми, на гърба им се пишели литературни произведения.

През елинистичната епоха се използвали пергаменти. Пергаментът е материал за страници или свитъци, който се приготвял от овча, козя или телешка кожа. Колкото по-тънка и фина е кожата, толкова по-качествен бил пергаментът. Процесът на подготвянето е продължителен – кожата се избелва, суши и щави. Името на пергамента идва от древногръцкия град Пергам (Πέργαμος), това е днешният град Бергама, намиращ се в северозападна Турция.

В Европа през XII век пристига революционен материал, донесен от арабите. Това е хартията, изобретена още през II век в Китай. Шест века китайците успяват да скрият технологията от външния свят, но през VIII век арабите достигат до тайната и именно те я пренасят на Стария континент.

В началото на Средновековието се появява прототип на познатата ни днес книга. В нея имало ръкописи, старателно изписани от монаси-калиграфи, които били специално обучавани на правопис и краснопис. Тези книги били изключително скъпи. Не само защото подготовката на кожата, подвързването и писането са сложни и дълги процеси, но и защото голяма част от тях били изрисувани богато с уникални картини и знаци.

От лукс, който са си позволявали само най-богатите и властните, книгата се превръща в предмет за по-широк кръг от хора. В средата на XV век Йоханес Генсфлайш цур Ладен цум Гутенберг, германски печатар и златар, поставя началото на нова ера. Той е основоположник на днешното книгопечатане.

През втората половина на XVIII век и началото на IX век, с началото на Индустриалната революция, започва механизацията на голяма част от процесите. Започват да се използват парни печатни преси и това довежда до нарастване на производителността. Днес, благодарение на модернизирания процес, в света са познати над 130 милиона заглавия на книги.

"Ще замени ли мишката книжката?“; "Имаме ли качествена литература?“; "Струват ли книгите цената си?“; "Четат ли младите?“ Книгата се превърна в ключовата фигура на много арт раздори и като че ли зае ролята на протагонист в нашето културно ежедневие. А нима ще е дръзко, ако твърдим, че е дори "Герой на нашето време“ ...?

Честит Световен ден на книгата!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти