Книги за любов и... още нещо

Книги за любов и... още нещо
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Започвайки да чета и трите романа на Ружа Лазарова "Дълбоко в деколтето", Капка Касабова "12 минути любов" и София Папазова "Седем  маслинови цвята" бях изпълнена с надеждата, че ще надхвърлят клишето за чиклит. Чудех се, всъщност дали и как този жанр се развива? Не си ли поставят жените писателки малко по-високи цели от това да бъдат приятно четиво за преди лягане? Какво всъщност се търси на пазара от по-нежната аудитория? Посягайки към подобен род книги, отправна точка винаги са ми били тези въпроси.

Приятно ме изненада София Папазова, не заради предвидимата любовна история в "Седем маслинови цвята", а по-скоро заради паралелните сюжети, свързани с кулинарията и духа на Италия, разгърнати по всички страници на книгата.

Част от действието се развива в замъка Бролио, който е реално съществуващ. Описанието на замъка, неговият персонал, ресторанта и дори рецептите на главния готвач в ресторанта могат да бъдат проверени в сайта на замъка и най-добре – на място. Четейки тази книга, няма как да не ви се приходи в Италия!

Толкова вкусно и сетивно разказва София Папазова историята за Edna младежка любов, преминала през редица изпитания, за да срещне отново помъдрелите и пораснали влюбени, че спокойно можеш да видиш, помиришеш и чуеш тази красива и романтична приказка. Авторката отдава особено внимание на детайлите, описвайки интериорите, храната, външния вид на персонажите, местата на действието, и много по-малко се занимава със завоите и възлите в сюжета.

Книгата е много сетивна, но предвидима. Старателно и умно написана, много лична и честна, но дали ще си спомняте за нея след седмица, месец? Това, което аз научих, е рецептата за "панзанела" и желанието ми да проверя вкуса ѝ в някое южно градче на Ботуша, пък дори без да се налага да се влюбвам в някой/нещо друго.

"Дълбоко в деколтето" на Ружа Лазарова e добро попадение за нестандартна гледна точка при водене на разказа. Та, няма какво да пазим тайна, защото става явно още в първа глава, че за живота и любовта на Мюриъл, главната героиня, разказват нейните собствени гърди. Те, колкото и странно да ви се струва, са в мъжки род, и се казват Жул и Жан. Освен, че привличат погледите с обема си, те имат дълбок емоционален живот, а единият/едната – пристрастие към съвременната литература. Разбирам опита за оригиналност, както и (само)иронията на авторката, но не разбирам абсолютно излишните препратки и застраховане, че ето вижте на, аз съм чела много и съм интелигентна, но сега пиша лека книга. Леките четива и леките жанрове не са толкова лека работа.

Историята е ясна още от първите страници - става въпрос естествено за любов, но тя никак не е необикновена и вълнуваща, героинята не е никак особена и на мен дори не ми беше симпатична. Тази книга нито предизвиква вълнение, нито ме кара да науча нещо. Аз не се и смях. Но пък, може би очаквах повече от необходимото. Все пак – чели сме Кафка и Филип Рот.

Най-приятно съм изненадана от упоритостта и старанието в "Дванадесет минути любов" на Капка Касабова. Това е книга за любовта към тангото. Не посягайте към нея, ако нямате отношение към този танц и тази философия, защото тангото е философия, както твърди авторката, която очевидно доста се е постарала изчерпателено да развие темата. Почти като научен труд. Книгата е смесен жанр, в нея наистина има изследване на танца, самоучител, препратки, история, психология, социология, антропология, пътепис, и разбира се... любов. Лесно може да се подхлъзнете, че тя е лековата, но в нея има повече от очакваното. Действието се води от първо лице и определено спечелва читателя с искреността и автобиографизма си. Защото хората обичат истории "по действителен случай", нали?!

И трите книги имат в основата си любовни истории, развиват се в три различни локации – Италия, Франция и Аржентина, и на мен честно казано ми действат повече като "културни пътеводители", но от тези с по-малкия формат и с повече картинки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти