Книга за родители - "Езикът на уважението"

Книга за родители - "Езикът на уважението"
Снимка: netinfo

На 11 юни издателска къща "Кръгозор" пуска на пазара книга, която ще е от полза на родителите.

Става въпрос за "Езикът на уважението" на Сура Харт и Виктория Киндъл Ходсън. Четивото е посветено на основните принципи на ненасилствената комуникация с деца.

Ненасилствена комуникация (ННК) е практически метод, създаден от американския психолог д-р Маршал Розенберг, разработен в най-добрите традиции на хуманистичната психология. Може да се каже, че е и начин на живот, чиито корени идват от философията на Махатма Ганди за ненасилие.

ННК предлага ясен и ефективен модел за общуване, базирано на сътрудничество, съзнателни избори и взаимно разбиране. Негова цел е да повиши способността ни да вдъхваме съпричастност у другите и да реагираме съпричастно. Този подход към общуването поставя ударение върху състраданието като мотиватор за действията ни, а не върху страха, вината, срама, обвиненията, конкуренцията, заплахата или налагането на наказания.

Методът се базира върху  преформулиране на начина, по който се изразяваме и по който изслушваме, чрез фокусиране на съзнанието върху наблюдението, чувствата, потребностите и молбите. Обучените в ненасилствена комуникация развиват способност да правят внимателни наблюдения  и без да дават оценки и да поставят диагнози, да определят поведенията и обстоятелствата, които оказват влияние върху тях. 

Чрез акцента върху ефективното общуване – със себе си и с другите, ненасилствената комуникация поражда уважение, внимание и емпатия и провокира взаимен стремеж към общуване, освободено от агресия.

Методът може успешно да бъде адаптиран и въведен в практиката при индивиди и институции, произхождащи от различна културна среда. Опит в това отношение имат държави като Швеция, Швейцария, Италия, Германия, Дания, Белгия, Австрия, Малайзия, Индия, Великобритания, Холандия, Австрия, Франция, Канада, САЩ, Израел, Ирландия, Русия, Руанда, Бурунди, Нигерия, Сърбия и Хърватия.

В България този метод придобива все по-голяма популярност. 

Една от преводачката на книгата "Езикът на уважението” е Емилия Илиева-Крайнова, която се обучава в методиката на ненасилствената комуникация през 2005 г. и оттогава посвещава част от енергията си на разпространението на метода в България - чрез семинари за личностно развитие, обучения за ученици и учители, отворени лекции, срещи с родители и занимания за деца.

Самата Емилия разяснява принципите на ННК: "Зад всяка емоция, която преживяваме, трябва да търсим потребността, която се крие зад нея. Преживяването на позитивни емоции означава, че нашите потребности са удовлетворени. И обратно - негативните емоции означават, че значими за нас неща не се случват, потребностите ни като живителна сила за нас не са удовлетворени.

Свързването на емоциите с потребностите ни е сърцевината на ННК. От гледна точка на емоциите този процес позволява емоциите да бъдат завършени. Емоциите като вестоносци са доставили посланието за потребността, която ги е провокирала. По този начин са събудили в нас някакво ново разбиране за ситуацията или по-дълбоко осъзнаване за личните ни потребности и след това са свободни да си отидат.

В крайна сметка този вид работа с емоциите позволява да сме емоционално здрави. Защото друга моя любима фраза е: "Потиснатите емоции не изчезват”. И както сигурно всички вече знаем, за редица болести на тялото корените са в неизразените негативни емоции, които се натрупват в нас като рушителна сила. И това да зачитаме емоциите си и да чуваме или намираме посланията, които носят, е проява на отговорност за собственото ни здраве и благосъстояние".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти