Специално събитие

Керана: За нейните Космонавти, музиката, вдъхновението и Джулай морнинг

g
Снимка: Stereo Festival

Керана е една от най-цветните, различни и харизматични певици у нас. С групата ѝ – Керана и Космонавтите – печелят сърцата на все повече музикални фенове, а с уникалния си почерк оставят следа в музикалната история. Разговаряхме с Керана за приятелството в групата ѝ, за това къде откриват музата да продължават да творят и за историята на тяхното сформиране. Накрая си поговорихме и за предстоящия Джулай морнинг, който бандата ще посрещне на голям фестивал в Бургас – Stereo Festival. Вижте какво ни сподели винаги отличаващата се и смела Керана.

Керана, през последните няколко години групата ви успя да се наложи на музикалната сцена и да си спечели изключително много почитатели. Какъв беше изминатият от вас път към до момента? Кои са най-големите трудности, които срещнахте в професионален план?

За момента този път, преди всичко, ми доставя удоволствие въпреки всички трудности, които имаме. Но с каквото и да се занимава човек и каквото и да прави в живота си - той ще среща проблеми. Смятам, че онова, което ти дава най-голямо задоволство и най-голяма удовлетвореност, е именно справянето с тези проблеми. Всъщност трудностите, с които се срещам, са тези, с които искам да се сблъскам.

Като най-голямата трудност в професионален план бих определила запазването на баланса, защото в тази банда сме 6 човека. Всеки един от нас има собствено его и собствено виждане за нещата. Едно от най-трудните неща е да се запази този баланс и тези 6 човека със собствено его да успеят да се запазят в хармония и да могат да гледат в една обща посока и да се трудят за нея. Защото всички ние всеки ден и през целия си живот се променяме - нашите цели се променят, абсолютно всичко се променя. При нас това е умножено по 6. Това е едно от най-големите предизвикателства, с които съм се сблъсквала и една от най-големите трудности, но също така това е и причината, поради която никога не мога да взема това, което имаме с групата ми, за даденост. Всички тези усилия, които полагаме да го запазим това нещо, ме карат да го ценя още повече.

За всичко красиво се изискват страшно много време и усилия, а нещата се рушат и изчезват за секунди. Така че това, че ни е трудно, в никакъв случай не значи, че е лошо. Означава всъщност, че е много хубаво и че всеки ден ние се борим срещу естествената ентропия нещата да се разрушават и развалят. И заради всички тези усилия, които полагаме, го оценяваме още повече.

Групата ти Керана и Космонавтите има уникално звучене и неподправен стил. Какво ви вдъхновява да продължавате да следвате сърцето си и да създавате музиката, която обичате?

Едно от нещата, което предполагам, че ни вдъхновява, е фактът, че обичаме това, което правим и то ни прави щастливи. Също така, смятам, че това, което споменах – че понякога ни е трудно да се съвместим и че сме страшно различни, ни помага да звучим по начина, по който звучим. Този неопределен начин – в най-хубавия смисъл на думата, надявам се. Вдъхновяваме се и едни други в групата, а също всеки един от нас черпи вдъхновение от тотално различни места, защото ние харесваме изцяло различен стил музика. Когато цялото това нещо се съчетае, се появява това, което ние наричаме наша музика.

Разкажи ни за вашето начало – как започна всичко и какво ви събра заедно?

В интерес на истината, аз не съм причината за нашето начало. Аз съм от хората, които вярват, че за да получиш нещо, трябва да положиш страшно много целенасочени усилия в определената посока. Но ето това е едно от доказателствата, че невинаги човек е прав, защото всъщност аз съм положила страшно много усилия, но не бяха насочени точно в тази посока. Павката, нашият китарист, се появи и мисля, че той е основната причина, която ни събра заедно. Оттам нататък ние просто полагаме усилията да останем заедно, което не е малко. Имах изключително голям късмет да срещна този човек и той да ни срещне с останалите, за което съм много благодарна.

Феновете на Керана и Космонавтите често могат да ви срещнат на различни фестивали и концерти из страната. Какво усещане ви носи живото изпълнение и непринудената атмосфера на един музикален фестивал?

Живото изпълнение е нещо тотално различно. Защото ние можем да стоим и да си свирим в репетиционната, но заради пандемията, която преживяхме, имахме нещастието (или може би също така щастието - зависи от гледната точка) да разберем, че това не ни е достатъчно и страшно много ни липсва публиката. Музиката, която ние създаваме, е като Пинокио – ние се чувстваме като Джепето, който изобретява кукла от един дънер например. Публиката пък е Синята фея, когато му вдъхва живот и прави от тази кукла едно малко момче, едно живо същество. Вдъхва му живот и го прави живо – не смятам, че има дума, която може да го опише по-добре от това.

Това лято ще бъдете част от един малко по-различен фест – Stereo Festival. Това ще е първият мащабен фестивал у нас по случай Джулай морнинг, който ще се проведе на Морска гара Бургас. Какви са очакванията ти за така нашумелия Stereo Festival?

За изненада на всички хора, може би, аз не съм особено „парти“. За разлика от други членове на бандата ни като Преслав – нашият саксофонист – не купонясвам, ако мога да използвам тази дума, толкова много. Така че аз не съм била на много посрещания на Джулай морнинг, но се радвам, че сега ще бъда участник във фестивала, посрещащ Джулая, защото тогава и да искам, и да не искам, трябва да остана на купона (смее се). Мисля, че много ще се забавлявам, така че страшно много се радвам за това.

Публиката на Stereo Festival ще се наслади на изпълненията на музиканти от всички жанрове. Тя ще чуе някои от най-обичаните български артисти като Спенс, Миленита, 100 кила, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. Ще гостуват и най-популярните световни изпълнители като Горан Брегович и неговия емблематичен „Оркестър за сватби и погребения“, легендите на електронната музика - Deekline & Ed Solo, австралийски композитор и диджей от македонски произход - Кирил Джайковски. Кой е изпълнителят, с когото си най-нетърпелива да се срещнеш?

В интерес на истината са събрани много артисти, които аз страшно много харесвам. Но трябва да си празня, че имам изключителна слабост към Горан Брегович, така че го чакам с нетърпение.

Какви са твоите бъдещи музикални планове? Работиш ли над нещо в момента и кога можем да очакваме нови проекти от теб и твоите Космонавти?

Ние постоянно работим. Бъдещите ни планове са да продължим да правим това, което правим. Винаги работим върху нещо ново и се надяваме скоро да успеем да създадем още един албум… и след това още един… и после може би още един… и после може би „The Best Of“ …и след това още един…и така. Добре, това беше странно интервю (смее се).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти