Създадено за Philips

Кажи ми как спиш, за да ти кажа как да се събудиш с усмивка

Кажи ми как спиш, за да ти кажа как да се събудиш с усмивка
Снимка: iStock/Getty images

Нека започнем с популярната мисъл, че човек прекарва в сън ⅓ от живота си. И това далеч не е загубено време. Добрият сън е неизменна част от здравословния начин на живот. Но човек, колкото и сладко да спи, трябва да се събуди и да започне деня си, зареден с добро настроение, усмивка и пълен с енергия. Как да стане това по най-добрия начин, ще научим от Philips, защото те разбират не само от ароматно кафе за събуждане, но и са направили подходяща аларма за всеки отделен хронотип.

Снимка: Philips

Какво е хронотип?

Вероятно сте чували, че хората се делят на чучулиги и сови. Точно това е хронотип - склонността на отделния човек да става рано и да е активен през деня или напротив - да си поспива до късно и да е работоспособен с падането на вечерта.

Има и трети тип - гълъби и към този хронотип спадат по-голямата част от хората. Те лесно се адаптират към ранно ставане или късно лягане, ако ритъмът им на живот го налага. За тях не е проблем да се събудят с алармата сутрин и да са готови за новия ден с усмивка и добро настроение.

И като казахме аларма, ето и следващия въпрос, чийто отговор ще ни помогне да сътворим идеалната рецепта за събуждане:

Снимка: iStock/Getty images

Коя е идеалната аларма за събуждане?

На този въпрос отговор имат учените. И по-конкретно д-р Тодор Георгиев - асистент в катедрата по Патофизиология на МУ Пловдив и част от екипа на лабораторията за изследване на съня Somnolog.bg в Пловдив.

Снимка: Philips

Има дългогодишен опит в сферата на сомнологията, занимава се с научно-изследователска дейност, а неговите области на научен и клиничен интерес са хронично безсъние, сънна апнея, бруксизъм и други.

  • Той дава следните насоки за идеалната аларма:
  • Доминираща честота на звука около 500 Hz или в C5
  • Не твърде бързо или твърде бавно като темпо (оптимално 100 – 120 бийта в минута)
  • Хората възприемат по-добре аларми, които са мелодии, ведри като звучене, оптимистични. Мелодии, които човек лесно запомня и може да си тананика
  • Не трябва да има бип-бип звуци, нито природни звуци, защото мозъкът не ги регистрира като аларма, а като background звуци и е възможно да не отрази алармата като такава, т.е. тя да не го събуди

Къде да намерим най-подходяща аларма за нашия хронотип?

Тук отговорът е много лесен - от специалната страница на Philips - https://www.coffeealarms.com/. От компанията се довериха на любимия ни Стефосника от Young BB Young, който композира три различни аларми за събуждане, подходящи за трите типа хора - чучули, сови и гълъби.

Снимка: iStock/Getty images

Визуалното оформление дължим на Ния Батанова – аниматор, дизайнер, визуален артист. Резултатът е чут и одобрен от д-р Георгиев и всички ние вече можем да се събуждаме по най-добрия за нас начин.

Добрият сън завършва с ароматно кафе

След като сме се събудили, идва любимият момент на всички ни - чашата ароматно кафе. Или лате. Или капучино. Или всъщност няма значение какво кафе обичате, защото с новите кафемашини на Philips LatteGo Серии 3300 и 2300 всяка напитка ще се изпълни с едно натискане на бутона. 

Снимка: Philips

Кафе зърната ще се смелят по възможно най-безшумния начин, благодарение на специалната система за акустично заглушаване SilentBrew, ще се дозира правилно, горещата вода ще разкрие ароматните му нотки, а млечната пяна ще даде кадифен завършек на нашия любим сутрешен ритуал за събуждане. 

Вече можем да кажем с усмивка на всички “Добро утро!”

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти