Създадено за Miradent

Кажете "Да!" с ксилитоловите лакомства за деца

Кажете "Да!" с ксилитоловите лакомства за деца
Снимка: iStock/Getty Images

„Мамо, купи ми близалка!“, „Искам дъвки! Моля, моля, моля, моля...“. „Последен бонбон. Обещавам!“

Има ли родител, който не е чувал поне едно от тези изречения от своето дете? И стандартният отговор, разбира се, е: "Не! Ще ти се развалят зъбите!"

Разбира се, като родители, ние имаме отговорност към здравето на нашите деца. Вредите от употребата на бяла захар са известни и доказани.

Прекомерната употреба на захар повишава риска от развитие на диабет тип 2, води до наднормено тегло, което от своя страна създава предпоставки за сърдечно-съдови заболявания, проблеми с костите, ставите и високо кръвно налягане. Захарта вреди на зъбите и е предпоставка за образуване на кариеси от най-ранна възраст, а преди време учени от Харвард намериха връзка между консумацията на захар и раздразнителното поведение на децата.

Снимка: iStock/Getty Images

А ако ви кажем, че можете да зарадвате любимото малко човече (а и себе си, разбира се – кой не обича нещо сладичко от време на време) с мечтаната близалка, дъвка или пък бонбон, които няма да навредят на зъбите и ще дарят истинска наслада с уникалния вкус на банан – любим на почти всяко дете?

Ако искате да ограничите приема на захар, помислете за нискокалоричния подсладител, наречен ксилитол. Той е одобрен като хранителна добавка от Световната администрация по храните и лекарствата от 1986 г. насам след широко изследване. Има сладък като захар вкус, безопасен е за хора с диабет, съдържа малка част от калоричното съдържание на захарта и не причинява кариеси. И всъщност има дори доказателства в полза на това, че той действително може да предотврати кариес.

Какво всъщност е ксилитол?

Ксилитолът е естествено съединение, намиращо се в много плодове, зеленчуци и зърнени храни. Поради сладкия си вкус може да се използва като заместител на захарта в дъвки, бонбони и близалки. Когато се използва като добавка, ксилитолът обикновено се извлича от брезови дървета или царевица.

Защо ксилитол, а не захар?

Ксилитолът се различава от познатата ни бяла захар по следните ключови точки:

Съдържа по-малко калории. Ксилитолът съдържа около 40% по-малко калории от захарта. Един грам бяла захар съдържа 4 калории, докато същото количество ксилитол съдържа само 2,4 калории.

Има нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс е мярката за това колко бързо храната повишава кръвното налягане. С гликемичен индекс около 10 пъти по-нисък от захарта, ксилитолът може да бъде безопасна алтернатива на захарта, ако имате диабет, а и за превенция от такъв.

Не причинява кариеси. За разлика от захарта, ксилитолът не насърчава бактериите, причиняващи кариес. Всъщност неговата молекулярна структура може действително да попречи на тези вредни бактерии. Той помага да поддържате неутрално pH, запазвайки външния слой на вашите зъби непокътнат. Именно поради тези причини стоматолози препоръчват продуктите с ксилитол.

Най-вкусните лакомства с ксилитол, които препоръчваме

За малки

Разнообразни и с различни вкусове, цялата тази палитра от продукти като близалки, бонбони и дъвки, са щадящи здравето на деца над 3-годишна възраст:

Близалка с вкус на банан: Любима комбинация за всяко дете! Ксилитоловите близалки Miradent XyliPOP без захар и с вкус на банан са любима изненада за всяко дете. Предлагат се както в кутия от 25 броя, така и от 50, което значи, че ще имате запас за шкафа с лакомства или под ръка в дамската си чанта, за да изненадате мъничето с нещо сладко и полезно по всяко време.

Снимка: Miradent

Дъвки с вкус на диня: Тези ксилитолови дъвки без захар на Miradent са любими дори и за нас, признаваме. Свежи като вкус, намаляват бактериите, образуващи зъбна плака, както и киселините, причиняващи кариес и лош дъх. Любими и за големи, и за малки.

Снимка: Miradent

Бонбони с вкус на пъпеш: Кой не обича да си хапне по едно бонбонче от време на време? Тези ксилитолови бонбони освен това поддържат минерализацията на зъбите, подпомагат слюноотделянето, предпазват от кариес. Има ги и с вкус на мента, както и на череша.

Снимка: Miradent

За големи

И защото грижата за устната хигиена е важна и за нас, възрастните – най-малкото защото чрез добрия пример възпитаваме същото уважение към здравето и у нашите деца, няма нужда да изяждаме техните лакомства, когато ни се прииска нещо сладичко, с което да освежим дъха и настроението си.

Спрей при сухота: В чантата си винаги можем да носим този спрей с освежаващ вкус на маракуя Miradent Aquamed. Благодарение на съставките си - ериодиктион (Yerba Santa), лизозим и ксилитол - осигурява ефективно и дълготрайно облекчаване на сухотата в устата.

Снимка: Miradent

Спрей за свеж дъх: Класическият ментов вкус на този ксилитолов спрей за премахване на лошия дъх не просто освежава. Всъщност интересното тук е, че спреят действа върху серните съединения, които причиняват лошата миризма, а ксилитолът, съдържащ се в него, помага за предотвратяване на кариес, реминерализира зъбния емайл и подобрява слюноотделянето.

Снимка: Miradent

Е, вече няма нужда да отказвате винаги жадуваното лакомство на детето си или да спирате самите вас от сладко и освежаващо удоволствие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти