Капанът на позитивното мислене

Капанът на позитивното мислене
Снимка: netinfo

Тодор Капитанов

Понеже ми омръзна от плакати, банери и други подобни пропагандни средства, от които екзотични индийци, облечени в традиционна булченска рокля, с фотошопна усмивка ме призовават да променя живота си, като се запиша в курс или си закупя тяхна книга, за да ми разкрият тайните на позитивното мислене, ще споделя виждането си относно подобен вид душевна терапия.

Спомням си примера с чашата, която е пълна до средата и оптимистът я вижда наполовина пълна, а песимистът - наполовина празна. Цялата тази работа май е недовършена.

Има значение с какво е пълна чашата, за да кажем дали е наполовина пълна или празна. Така де, ами ако гащите му са пълни наполовина, как би погледнал човек – оптимистично или песимистично?

Май понякога оптимизмът наистина означава липса на информация. Преди да се втурна да мисля позитивно, първо смятам само да помисля, пък дори и не толкова позитивно.

Многобройните теории за позитивното мислене сочат, че ако интерпретирам света наоколо по определен начин, то не само ще успея да изградя от себе си една оптимистична и светла личност, но и ще мога да преобразувам отрицателното в положително. 

На всичкото отгоре с това ще помогна на песимистите около мен и те да вдигнат глава към слънцето и да върнат своята усмивка. Това би станало, стига само да се вслушвам в напътствията на екзотичния ми гуру, да следвам нетрадиционните възгледи за постигане на т.нар позитивно мислене и да помагам на други да осъзнаят, че така илюстрираната мисловна енергия променя живота изяло в положителна насока.

Разбира се, нещото, което не ми се пропагндира гласно, но е задължително в списъка, е таксата за посещение на подобни курсове.

Знаете ли как се нарича група от хора, следваща нетрадиционна доктрина, има гуру и плаща нещо като членски внос? Нарича се секта! Това, че е структурирана на пазарен принцип е само опит да се размие същинската схема на формиране. Агресивната им реклама е опит за същото. Но няма да се спирам излишно, защото както казват некадърните маркетолози – лоша реклама няма.

Освен за самото формиране на тези курсове, се замислям и за техния ефект. Отново не така позитивно, което може да ядоса някои хора. Всички знаем за книгите от рода на "Пилешка супа за душата“ и как те вдъхновяват милиони хора да си променят мирогледа и отношението към себе си. Само дето никой не знае за някой, който е подобрил живота си или е станал по-добър човек след прочитането на подобен вид книга.

Просто тези писания, както и теориите за позитивното мислене, са средство за капсуловане на черти от характера ми, които според някого не трябва да харесвам и е хубаво да променя. Защо, по дяволите, някой си мисли, че с прочитането на една книга ще успея да променя с години формираната от заобикалящата ме среда личност и изградения ми вече начин на живот? И как така някой претендира, че може да ми даде "ключа“ от добротата и да ми помогне да стана ангел при положение, че съм човек и поради това няма как да нямам недостатъци?

Да не говорим, че същият този гуру идва от съвсем друга културна среда и пропагандира вижданията си в места, където хората имат коренно различно битие, култура и самосъзнание. Представете си само в каква каша иска да ме забърка!

С това приключвам темата. След тези разсъждения, ако някой зле поддържан индиец от плакат на автобусна спирка ме призове да мисля позитивно, то вместо да потърся контакт с него, по-вероятно е да си сипя едно голямо уиски. Така позитивният ефект е гарантиран. Макар и за малко. А и за повече не искам.

Харесва ми понякога да бъда песимистичен. Считам го дори за задължително, особено когато си спомня думите на Бърнард Шоу: “Заслуга за обществото имат както оптимистите, така и песимистите. Оптимистът, например, е измислил самолета, а песимистът — парашута“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти