Какво значат сънищата ти? Провери в Съновника на Edna.bg

сън
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че всеки сън ни изпраща послание?

Сънуван в определен момент, под определено състояние и емоции, всеки сън може да се интерпретира в контекста на конретния човек и неговия живот.

Но както и да се асоциира сънуваното, едно е ясно – езикът на сънищата е език на подсъзнанието и на душата.

Да, светът на сънищата е тайнствен и мистичен, но с помощта на нашата функционалност вече по-лесно ще можете да тълкувате вашите сънища и прецените какво точно символизират те за вашия личен и професионален живот.

Добре дошли в най-новото попълнение в сайта - Съновникът на Edna.bg. 

Към Съновника на Edna.bg >>>

сън
Снимка: Thinkstock

За да потърсите значението на вашия сън, използвайте азбуката отгоре или търсачката, въвеждайки дума, определяща съня ви.

Последно търсените от вас сънища ние ще пазим в продължение на 24 часа.

Пожелаваме ви приятно преживяване в загадъчния свят на сънищата с Edna.bg!

Към Съновника на Edna.bg >>>

*Функционалността е вдъхновена от изданието Съновник на издателство "Сезам - ВР" под редакцията на Райна Вълчева от 1990 година.

сън
Снимка: Thinkstock

А сега ви предлагаме 14 любопитни факта за сънищата, които може и да сте чували, но друга част от тях със сигурност не сте и подозирали, че изглеждат точно по този начин:

90% от сънищата се забравят

В рамките на 5 минути от събуждането, половината от съня се забравя. В рамките на 10 - 90% си е отишъл.

сън
Снимка: Thinkstock

Незрящите хора също сънуват

Хората, които ослепява след раждането, могат да виждат образи в сънищата си. Хората, които са родени слепи, не виждат никакви изображения, но имат сънища еднакво живи, породени от участието на емоции и другите им сетива слух, обоняние, допир.

сън
Снимка: Thinkstock

Всеки сънува

Всеки човек сънува (освен в случаите на крайно психическо разстройство). Ако смятате, че вие не сънувате, това не е вярно – вие просто забравяте сънищата си.

сън
Снимка: Thinkstock

В сънищата си виждаме само лица, които са ни познати

Нашият ум не си измисля лица - в сънищата си ние виждаме истинските лица на реални хора, които сме виждали по време на нашия живот, но може да не си спомняме. През живота си виждаме огромен брой лица, така че ние имаме безкраен запас от герои за нашия мозък.

сън
Снимка: Thinkstock

Не всеки сънува цветно

12% от хората сънуват само в черно и бяло. Останалите имат шанса да сънуват цветни сънища. Ранните изследвания – в периода 1915 до 1950 твърдят, че по-голямата част от сънищата са в черно и бяло, но в тези резултати се наблюдават промени през 60-те години на миналия век. Днес само 4,4% от сънищата на хората под 25-годишните са в черно и бяло. Най-новите изследвания показват, че тези променящите се резултати могат да бъдат свързани с преминаването от черно-белите филм и телевизия към цветните.

сън
Снимка: Thinkstock

Сънищата са символични

Ако сънувате някакъв конкретен обект много често сънят не е свързан точно конкретно с него. Сънищата говорят в дълбоко закодиран символичен език. Много рядко определен символ от съня се препокрива със значението му, което може да бъде намерено в съновника.

сън
Снимка: Thinkstock

Емоции

Най-честата емоция в съня е тревожността. За съжаление негативните емоции са по-чести, отколкото положителните.

сън
Снимка: Thinkstock

Може да имате от четири до седем съня за една нощ

Един сън средно може да продължи от един до два часа всяка нощ.

сън
Снимка: Thinkstock

Животните също сънуват

Проучвания са правени на много видове животни, и всички те показват едни и същи мозъчни вълни по време на сън като и те приличат много като при сънищата на хората. Ако имате възможност, загледайте се например в спящо куче. Често лапите им се движат и издават звуци, сякаш гонят нещо в съня си.

сън
Снимка: Thinkstock

Смесване на сънища

Нашето съзнание интерпретира външните стимули, които атакуват нашите сетива докато спим и ги правят част от нашите сънища. Това означава, че понякога докато спим чуваме някакви звуци от реалността и ги вплитаме по някакъв начин в нашите сънища. Например можете да сънувате, че сте на концерт докато брат ви свири на китара в съседната стая.

сън
Снимка: Thinkstock

Мъжете и жените сънуват различно

Мъжете са склонни да сънуват повече за други мъже. Около 70% от героите в съня на мъжа са други мъже. От друга страна, съня на жената съдържа почти равен брой мъже и жени. Освен това, мъжете обикновено имат по-агресивни емоции в сънищата си, отколкото повечето жени

сън
Снимка: Thinkstock

Предсказателни сънища

Резултатите на няколко проучвания, проведени сред голям брой хора сочат, че между 18% и 38% от хората са имали поне един предсказателен сън и 70% са изживявали déjà vu. А процентът на хората, които вярват, че предсказателните сънища са възможни е дори още по-висок – варирайки между 63% и 98%.

сън
Снимка: Thinkstock

Ако хъркате, не можете да сънувате?

Това е широко разпространена теория навсякъде в интернет, но към момента не могат да бъдат намерени научни доказателства, които да потвърдят тази теза.

сън
Снимка: Thinkstock

Можете да изпитате оргазъм в съня си

Може не само да сънувате секс и усещането да е приятно като в истинския живот, но можете да изпитате оргазъм истински и силен като в реалността без да има физически следи.

Към Съновника на Edna.bg >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти