Какво време ни очаква през май?

жена пролет
Снимка: Istock

Най-ниските температури у нас през май ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Той прогнозира, че през май се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2 до 5 градуса по високите им части над 2000 метра, до 12-14 градуса - в по-ниските планински части.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

Трите зодии, които ще открият любовта през май >>>

жена пролет
Снимка: Istock

През първите дни от месеца температурите относително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В средата на първото десетдневие се очаква подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево, купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. В края на първото и началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над планинските райони с развитие на купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Към 17-18 май се очаква през страната да премине студен атмосферен фронт и заради него на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Трите зодии, които ще имат най-много късмет през май >>>

пролет
Снимка: Pexels

През третото десетдневие на май температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

В климатичната справка на НИМХ се отбелязва, че май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително.

Какво да очаква всяка зодия от Меркурий в Телец >>>

Климатично слънцето огрява през май страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса.

пролет цитати жена
Снимка: Istock

Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на десет години през май у нас се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Навлизаме в ретрограден Плутон – 5 важни неща, които трябва да знаем за него >>>

Според астрономическата справка в началото на май слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 4 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 56 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 3 минути.

Фазите на луната през май са: на 7 май - пълнолуние, на 14 май - последна четвърт, на 22 - новолуние, а на 30 май е първа четвърт.

5-те най-опасни дни през май 2020

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти