Какво става...?

Какво става...?
Снимка: Иван Ботев

Крeмена Димитрова

Най-страшното е, когато не знаеш кой е врагът ти. Той буквално ти диша във врата, поставя ти ултиматуми, манипулира те и колкото си по-силен, толкова повече безпомощен си в лапите на анонимното зло. В лапите на виртуалния терор всички сме без спасителен ход.

Тази червена лампичка ще ви светне веднага щом попаднете на спектакъла на Старозагорския театър "Карнавал", по пиесата на нашумелия каталунски драматург и сценарист Жорди Галсеран (познат ни от брилянтните преводи на Нева Мичева и поставените вече пиеси "Канкун" и "Методът Грьонхолм").

Впечатляващата и филигранна работа с текста и актьорите съм сигурна, че ще изстреля младия режисьор Петър Денчев директно в списъка с имена за следващите награди ИКАР и АСКЕЕР. Наскоро спектакълът гостува в София и заслужено обра адмирациите на публиката.

Но да се върнем на историята – петгодишно дете на самотна майка е отвлечено и полицията има 30 минути да разбере кой е похитителят, имайки за информация само сайт, който излъчва онлайн картина с поставена над главата на жертвата бомба.

Хипотезите са отчайващо много – ислямисти, педофили, сектанти, луди майки, хакери, сатанисти и т.н. В ръцете на инспектор Гаралда  (впечатляващо и силно изпълнение на Елена Азалова) е да разплете пъзела на всички възможни варианти. В нажежената до краен предел ситуация тя не може да си позволи нито секунда отчаяние или притеснение за собственото си дете. 

Професионализмът заплашва да унищожи човешкото във всеки един от нас и всекидневно ни изправя пред дилемата работата или семейството. Но това е най-малкият проблем на силната жена, позволила си да работи една мъжка професия.

Това, което я извежда извън равновесие, е абсолютната утопичност на сигурността. Това подкопава основанията й да работи тази професия, обезсмисля жертвите, които прави, и тотално афектира иначе желязната й психика.

В капана на интернет терора и анонимното зло, нито тя, нито колегите й Пере Пуч (убедително изпълнение на младия Павлин Танев) и Рибо (Христофор Недков) могат да противодействат. Сигурността и свободата се превръщат в илюзия.

Тогава кой всъщност ни пази? И кой може да ни даде гаранции за опазване на собствения ни живот? Битката се оказва е на съвсем друго ниво. На полето на морала.

Спектакълът и пиесата бъркат с пръст в раната на вездесъщата безнаказаност и могъщество на злото. Тема, уви твърде актуална по нашите ширини. Въпреки прекалената ни информираност, развитието на технологиите и увеличаването на бюджета за сигурност и вътрешен ред, ние всъщност сме все по-отчайващо незащитени от злото.

2012 година, светът трепери от натрупаното зло.
Кой може да ни каже "какво става"?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти