Какво ще стане, ако махнем принцесите от приказките?

дворец
Снимка: Disney

Припомнете си приказките от детството. В колко от тях се говори за принцеси, които седят (или спят) и чакат Принцът на бял кон да ги спаси?

Около 90%.

От съвсем малки момичетата ни свикват, че могат единствено да стоят и да чакат – в кула от слонова кост или в къщичката на джуджетата, единственият принц.

И ако махнем тези принцеси, за които децата толкова слушат, няма да остане приказка, която да им четем.

Няма нищо за жени, които са успели сами да постигнат нещо друго, освен „и заживели щастливо“. Не че семейството не е важно, но в днешния свят жените показаха, че могат много повече.

Липсата на вдъхновяващи истории за жени, които са променили света полека лека започва да се запълва.

Все по-популярни стават историите за известни исторически личности, а сега има книга, в която са събрани историите на няколко момичета-бунтари, без които днешният ни свят щеше да е различен.

Книга
Снимка: Хермес

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ събира историите на 100 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро.

Сред тях са Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Евита Перон, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мария Кюри, Мария Монтесори, Мишел Обама, сестрите Бронте, сестрите Серина и Винъс Уилямс, Фрида Кало, Хилъри Клинтън, Хипатия и др.

Илюстрациите са дело на 60 художнички от цял свят.

Интересното при издаването на тази книга е, че тя е финансирана чрез благотворителна кампания, в която са събрани над един милион долара.

Това прави „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“  най-успешната авторска книга в историята на благотворителните кампании.

До момента от нея са продадени над 1 милион екземпляра и е преведена в 35 държави.

Още истории за успели жени: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти