Създадено за Резиста Протект

Какво пречи на имунитета да работи безупречно?

Какво пречи на имунитета да работи безупречно?
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Още с раждането си идваме на света въоръжени с имунна система. Тя е нашият щит срещу враждебната заобикаляща ни среда – бактерии, вируси, гъбички, паразити и др. Наричаме я първична, защото и тя, както всички останали системи в тялото ни, трябва да се доусъвършенства с времето, докато станем възрастни.

Когато започнем да се срещаме с все повече и повече болестотворни микроорганизми, тялото ни се „обучава“ как да им противодейства с помощта на т.нар. Т- и В-клетки. Благодарение на тях, при следващ сблъсък със същата болест симптомите ни могат да са значително по-леки или дори да не развием такива.

Тези клетки са част от т.нар. специфичен имунитет, който ни пази от редица болести. Защо тогава има хора, които боледуват по-сериозно от други, защо самите ние в някои години като че ли сме неуязвими, а в други се „тръшваме“ от всеки вирус?

Отговорът се крие в различните фактори, които определят имунния отговор.

Възраст

В детска и в напреднала възраст имунитетът ни не работи оптимално. Като деца още се учим как да се борим с болестите, а в третата възраст вече не можем да отговорим категорично на заплахите.

Пол

Макар в социално отношение мъжете и жените да са равни, то във физиологическо имат категорично различия дори и по отношение на имунитета. Например мъжете се разболяват по-често и по-тежко от много инфекциозни болести в сравнение с жените, които пък от друга страна по-често страдат от автоимунни заболявания. 

a
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Гени

Някои семейства могат да бъдат по-податливи на инфекции и да ги преболедуват по-тежко, за разлика от други. Всичко това се дължи на нашата наследственост и различни гени.

Непрекъснат стрес

Стресът може да доведе до потискане на имунния отговор и повишена честота на инфекциозни болести.

Имунните изследвания на хора, подложени на хроничен стрес, са показали намален брой на общите циркулиращи Т-лимфоцити с около 20% спрямо средните контролни нива и намалена активност на клетките „естествени убийци“ с около 10-25%.

Злоупотреба с алкохол или наркотици

Може директно да потисне много от компонентите на имунния отговор чрез увреждане на Т- и В-лимфоцитите, също и клетките „естествени убийци“ и останалите клетки на вродения имунитет.

Строги диети, неправилно хранене

Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Храненето играе решаваща роля за изграждането и поддържането на здрава имунна система. Недостигът на белтъчини, дефицитът на микроелементи, строгата диета, която си налагаме понякога, лишава тялото от неговите защитни способности, изчерпвайки белите кръвни клетки, както и важните белтъци на имунната система.

Недостигът на микроелементи като например цинк, желязо, йод, витамин А, витамин Д има негативно влияние върху нормалната имунна функция.

Замърсяване на околната среда

Замърсяването на околната среда също е важен фактор, който причинява вредни ефекти върху имунната функция. Дори краткотрайно излагане на замърсители на въздуха може да засегне респираторното здраве и да доведе до инфекции на горните дихателни пътища и астма. Много изкуствени вещества, които са устойчиви в околната среда, като инсектициди, хербициди, фунгициди, както и някои промишлени химикали (олово, живак и др.) повлияват неблагоприятно не само ендокринната и репродуктивната системи, но и нашата имунна система.

Нездравословен начин на живот

Консумацията на преработени храни, заседналият начин на живот, обездвижването, недоспиването са също фактори, които могат да окажат негативен ефект върху имунната функция.

Както сами виждате, върху някои от факторите не можем да влияем, но други зависят изцяло от нашето поведение и хранителни навици. В мисията за подобряване на имунната система можете да се доверите и на РЕЗИСТА ПРОТЕКТ® - широкоспектърен имуностимулатор, с бързо действие – още на 2-рия час! Той представлява иновативна формула, комбинираща 9 клинично доказани съставки с натурален произход, които подпомагат и укрепват естествената защитна функция на имунната система.

f
Снимка: Neopharm

Добавеният в състава EpiCor® е сложен комплекс от биологично активни вещества, получен при ферментация на дрождата Saccharomyces cerevisiae по патентована технология. Съдържа основно бета-глюкани, както и протеини, пептиди, антиоксиданти, полифеноли, органични киселини, нуклеотиди и манани. Съществуват множество клинични проучвания, които доказват позитивния ефект на EpiCor® върху имунната система.

Всички останали съставки, сред които: екстракт от женшен, витамин D, коластра, шийтаке (медицинска гъба), цинкът, пробиотиците (Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium lactis) и андрографолид, в комбинация едно с друго допринасят за подсилването на имунитета. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти