Какво е витилиго и лекува ли се?

Какво е витилиго и лекува ли се?
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Различните нюанси в цвета на кожата си дължим най-вече на пигмента меланин.  

Когато клетките, които го произвеждат (меланоцити), бъдат унищожени по неизвестна причина от имунната ни система, се развива заболяването витилиго.

Статистиката сочи, че се засягат средно 1 на всеки 100 души, независимо от пол и възраст. Предполага се, че участват генетични фактори, други автоимунни заболявания,  особено на щитовидната жлеза, свободните радикали, токсични фактори и др. Безспорен е и негативният ефект на стреса.

Истината е, че витилигото е само и единствено кожен проблем, но влиянието, което оказва върху самочувствието на пациентите, е огромно. Бели петна, различни по големина, брой и форма най-често могат да бъдат открити около зони на естествените отвори – очи, уста, нос, гениталиите, зърната на гърдите, пръстите на ръцете и краката и участъци с по-изпъкнали кости, както и на местата на травма – порязване, охлузване, изгаряне и др.

Колкото по-тъмна е кожата, толкова контрастът е по-голям. В някои случаи петната се ограничават в определен сегмент от кожата завинаги, но по-често имат по-генерализирано разпространение, като в по-напреднали случаи могат да обхванат значителна част от кожната повърхност. Липсват каквито и да било симптоми, с изключение на по-голямата чувствителност към слънце на депигментираните участъци. Като допълнение космите в засегнатите зони също може да побелеят.

Витилигото не може да бъде предотвратено и затова основните ни усилия трябва да бъдат насочени към стопиране на неговото прогресиране и възстановяване на загубения пигмент. Диагнозата витилиго не се поставя трудно, трудно е постигането на траен и задоволителен резултат от лечението.

Безспорно е огромното негативно влияние на витилигото върху качеството на живот на пациентите поради неестетичния му вид. Като добавим и наличието все още на доста неясноти около него, както и липсата на категорично утвърден успешен метод на лечение, витилигото все още е обект на сериозни проучвания и разработки. Към момента най-често се прибягва до следните варианти за терапия:

• Локални кортикостероидни кремове.

• Имуносупресиращи средства за локална терапия от групата на калциневриновитеинхибитори.

• Комбинация от двете групи медикаменти при засягане на до 15 % от телесната повърхност.

• Тясноспектърна UV B фототерапия.

• ПУВА терапия, при която се прилага локален или перорален фотосенсибилизатор в комбинация с UV A лъчи.

• По-рядко при ограничени и локализирани форми се извършват специфични присадки на кожа.

• При обхващане на големи площи в някои случаи се пристъпва до т. нар. изсветляване  или обезцветяване на нормалната кожа, като за целта най-често се ползват производни на хидрохинон във висок процент.

На пазара има вече и голямо разнообразие от козметични продукти с доста добра покривност или по-познати като камуфлажни средства, които доста успешно скриват белите петна по лицето. Препоръчва се и ползването на слънцезащитни кремове с висок фактор поради по-голямата фоточувствителност на депигментираните участъци и по-големия риск от изгаряне.

Задължително е лечението да се провежда от дерматолог, тъй като всяко едно от изброените терапевтични методи и средства би могло да има и странични действия, ако не се прецизира добре и не се проследява внимателно. Лечението е продължително и изисква доста търпение. Важно за страдащите от витилиго е да внимават да не нараняват кожата си, защото това може да бъде причина за поява на нови бели петна по кожата им. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти