Какво е да си винтидж?

Какво е  да си винтидж?
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Да си винтидж е модерно, независимо дали става въпрос за стайлинга ти – ретро прическа, алено червило и очна линия; дрехи от тайния склад на мама или музиката, която слушаш; партита, на които ходиш, или малките сладки нещица на точки, райета и цветенца, които те изкушават от витрините на интериорните магазини.

Едва ли сте се замисляли за връзката между бума на изпълнители като Sentimental Swingers, Smugglers Collective, Brazobrazie, Милица Гладнишка, Мишо Йосифов Секстет, клубовете по суинг танци, успеха на  бутиковите секънд хендове като "Коняк и канела", "Ecru", "Made in Home Битак", "Фрида и Диего Ривера", "Ultra", "Placebo" и наплива на заведения с ретро интериорен дизайн, хайде да не започваме да ги изреждаме. 

Всичко тези неща имат един общ корен и той е Негово Величество Винтиджът!

Сигурна съм, че всяка Edna от вас е любопитна да узнае откъде тръгва тази мода, защо 30-те са толкова актуални днес, дали подражанието е само в опаковката или това провокира и някакви по-сериозни тенденции, затова четете нататък!

"Голямата депресия" – така наричат годините след Борсовия срив през 1929г., който нанася тежък удар на всички сфери на икономиката, като не подминава и развлекателната индустрия.

Засяга най-тежко Съединените щати, Европа и Британската империя, довеждайки до многобройни фалити на банки и компании, висока безработица и рязък спад на брутния вътрешен продукт, промишленото производство, цените на фондовите борси и практически всички индикатори за икономически растеж.

Последствията от кризата са най-тежки в силно индустриализираните градски центрове. Аналогиите със световната икономическа криза, установила се преди няколко години трайно в САЩ и Европа, са очевидни. 

Последствията обаче се надяваме да не са толкова крайни и продължителни.

Изкуството, модата и развлекателните индустрии естествено реагират на тази криза. Днес те буквално копират стилове и тенденции от годините на Голямата депресия, смесвайки ги свободно с днешните навици и привички на градския човек.

Позитивният и ведър тон, бързият и витален ритъм, светлите цветни тонове повдигат духа на обезверените представители на средната класа, най-силно засеганти от рецесията. Винтиджът постепенно се превръща в престиж и стил, който събира хората и ги мотивира да гледат по-ведро на живота.

Най-видимо винтиджа се отразява в музиката и танците, в модата и грима, в интериора. 
"Суинг" – буквално преведено, означава люлея. Това е усещането, което предизвиква у човек лекият ритъм на омекотения и танцувален джаз, който измества музиката на големите оркестри.

Фриволното живеене, полюшването в суинг движения и стъпки, и неизменната усмивка на позитивния човек, изместват бързо мрънкането на отрудения и нещастен безработен.

Малко по малко суингът преобразява сериозния джаз, а суинг танците завземат все по-големи салони.
След натрапчивата мода на салсата и аржентинското танго, днешните успели 30-40 годишни жени се обръщат към суинг танците.

В София, а и в останалата част от страната, вече има органзирани не само партита с диджеи, смесващи култови парчета от 30-те и 40-те, но и клубове по танци.

Там можете са научите повече не само са различните стилове като Линди Хоп, джайв, аerilas /аерилас/, балбоа, буги-вуги, шаг, шим-шам, но и да срещнете приятели.

Хубавото на тези танци е, че не е необходимо да си търсите предварително партньор. Те са чудесни за вашето добро настроение и позволяват да развиете чувство за ритъм, зареждат ви с оптимизъм и поддържат фигурата ви красива и женствена.

Ако сте любопитни, можете да намерите повече инфорамция тук.  

Сигурна съм, че всяка Edna от вас има в гардероба си най-малко една рокля на точки или поне блузка, или диадема, поне една риза на карета и изкуствени цветя за косата.

А фланелка с моряшки мотиви? Ето, знаех си! Вие сте винтидж!

Мотивите и знаците на тази мода дотолкова са навлезли в индустрията, че вече ги възприемаме като нещо сега измислено и модерно.

Сигурно сте забелязали и ултра актуалните очила с бели рамки, сламените шапки, роклите на цветчета, дантелените блузи в пастелни тонове в летните колекции на популярните марки дамски облекла. 

Всичко това е вдъхновено от годините на суинга, безгрижното и весело съществуване и култа към женствеността и ясните мъжко-женски отношения. Ако още не сте се добили с нищо ретро, с което да сте супер шик, елате тук и ще се вдъхновите.

Пак през 30-те, на които дължим суинга и танците, както и купища филми и звезди, се появява модата на така наречените "pin up" момичета.

Отпечатването им на календари, картички и на всевъзможни носители, които могат да бъдат окачвани и наблюдавани, бележи истинска истерия.

Ето, че и ние в България си имаме своя първи pin up календар. За визиите благодарим на стилиста Илка Пейчева, а за чудесните фотографии на Димитър Драгнев от Smugglers Collective. Можете да го разгледате и да поръчате тук.

А защо не да си направите сами фотосесия в pin up стил?!  Много е забавно! Освен това е ефектен подарък за любимия или потенциалния такъв.

И все пак център на всичко, което се случва около тази модна стихия, е музиката. Лека, сантиментална, закачлива, вдъхновяваща и ритмична, караща кръвта да кипи и идеална за някои първи крачки към сближаване с избран обект.

През последните няколко години в Европа се появиха нови банди, които имитират удивително стила на първооткривателите на жанра.

Нека отново споменем кои са имената, които задължително трябва да следим за поредното предизвикателствo: Smugglers Collective, Ангел Заберски и Биг Бенд Бразз Асоциация, Sentimental Swingers, Mилица Гладнишка и Дивото зове, Винила Фон Бисмарк, Imelda May, The Puppini Sisters, както и да не забравяме класиките на Бийч Бойс, Флетчър Хендерсън, Кеб Келоуей, Бени Гудман, оркестърът на Дюк Елингтън, Million Dollar Quartet.

И да си припомним думите на великият Дюк: "Ако няма суинг, няма смисъл" ("It Don’t Mean A Thing, If It Ain’t Got That Swing").

Ако вече сме ви запалили по суинг модата, ето и някои горещи  събития:

• 26.07.2012г., 21:00
София, клуб "Строежа", Студентски град

The Smugglers Collective се завръщат в Строежа след продължително отсъствие за поредната доза суинг, рокенрол, танци, манци, бири, мири и винтидж емоции!

28.07.2012г., 17:00
           Музикален битак и парти-MUSIC IS THE BEST!!!
           Junk Shop & Wild Bash
           София, бар "Карабас Барабас", (ул "Поп Богомил" 23)

• За събития извън столицата следете тук

Нека да е суинг!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти