Какво да правим този уикенд (13-15 декември)?

приятели празници Коледа Нова година зима сняг парти
Снимка: iStock

Габриела Сахатчиева

Дори навън да няма сняг, а температурите да са над нулата, коледното настроение неизбежно ни е завладяло, затова ви предлагаме няколко събития за този уикенд, с които да повдигнете празничния си дух!

13 декември, петък

От петък до неделя уличките в карето между булевардите Дондуков, Мария Луиза, Васил Левски и Сливница ще преливат от коледна атмосфера! В познатия КвАРТал ни очакват изложби, греяни напитки, музика, светлини, настолни игри, базари, танци, коледни играчки, вкусотии, работилници за малки и големи. Не пропускайте KвАРТална Коледа, а пълната програма на фестивала очаквайте във фейсбук на @kvartal.festival!

квартал коледа
Снимка: КвАРТал фестивал

Пощенска кутия за приказки отново ще вземе участие и в тазгодишния Софийски международен панаир на книгата. Ще бъде представено последното заглавие на издателството – стихосбирката „Когато живееш с котка“, която е второто заглавие от Гери Турийска, човекът, който стои зад идеята и осъществяването на Пощенска кутия за приказки. Книгата съдържа 27 поетични произведения писани в периода 2012-2017. Заповядайте на премиерата на книгата на петък 13-и от 17:00 на сцената на етаж 4 в НДК.

Гери Турийска
Снимка: iStock

14 декември, събота

Вижда му се краят на тази година, а какъв по-хубав начин да я изпратим от един вкусен Бакхус Коледен Гурме Базар? Този път ни очаква много коледно настроние, страхотна селекция изложители, които ще ни помогнат да попълним добре празничните провизии, чудесна музикална програма и още много изненади. Не пропускайте да минете на 14 и 15 декември през Mall Paradise, на втори етаж в залата до Playground! Събитието е с вход 5 лв. за ден при закупен предварително онлайн билет от bilet.bg или 8 лв. на място, а деца до 10 години не се таксуват.

Бакхус коледен гурме базар
Снимка: Бакхус

Любимите ни артистични битки на Актьори срещу Поети този път гостува в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в събота от 20:00. В тази смъртоносна битка, в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение като монолог, участие взимат: актьорите Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков и Цветелина Атанасова; поетите Александър Байтошев, Виолета Кунева, Лилия Трифонова, Мартин К. Илиев и Стефан Икога.

Актьори срещу Поети
Снимка: Театрална работилница Сфумато

15 декември, неделя

47-мото издание на любимото и най-мащабно книжно събитие в страната – Софийски международен панаир на книгата и тази година зарадва любителите на книгите с богата програма! Ако сте изпуснали да го посетите, в неделя е последният ден, в който можете да се разходите из НДК, за да откриете нови и стари издания на нигоиздатели от България и чужбина, богата културна програма със срещи с автори, издатели и преводачи, премиери и представяния на книги, детски модул.

книги
Снимка: iStock

Декември е месецът с най-късите дни и най-дългите списъци, затова натиснете пауза и си подарете няколко приятни часа с празничната работилница за оригами декорации с Вера от La Vita Semplice! От 17:00 до 19:30 можете да изработите новия орнамент за елхата или декорация за коледната ви трапеза с древна японска техника, наречена киригами. В своята същност е много близка до добре познатото изкуство на оригами – ори (прегъвам) и ками (хартия). За Коледа с по-малко излишък и повече споделеност, заповядайте в „+ това“ срещу билет от 30 лв., който включва всички материали.

Коледа оригами работилница
Снимка: La Vita Semplice/+това

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти