Създадено за Raniseptol SUN

Какво да правим при слънчево изгаряне

Какво да правим при слънчево изгаряне
Снимка: iStock/Getty Images

Слънчевата ултравиолетова светлина може да причини увреждания на кожата. Външният слой на кожата има клетки, които съдържат пигмента меланин, но прекаленото излагане на ултравиолетови лъчи или наричани още UV, могат да причинят слънчево изгаряне. UV лъчите проникват през горните слоеве на кожата и поразяват по-дълбоките, където могат да увредят или дори да убият кожни клетки, това прави слънчевото изгаряне опасно и вредно в дългосрочен план, защото дори може да доведе до рак на кожата.

Употребата на слънцезащитни продукти не изключва вероятността от слънчево изгаряне, разбира се, и затова е важно да сме подготвени предварително, когато то се случи.

Споделяме 6 съвета, какво да правим, ако получим слънчево изгаряне:

Вземи студен душ, за да намалиш болката

а
Снимка: iStock/Getty Images

Първото нещо, което можеш да направиш, ако си изгорял на слънце, е да си вземеш душ или вана с хладка към студена вода. Това намалява болката и подготвя кожата за нанасяне на овлажняващ продукт. Нежно попий излишната вода без обтриване, за да не травмираш кожата допълнително

Използвай продукт с много високо съдържание на пантенол

Пантенолът действа влагозадържащо, противовъзпалително, зачервявания на кожата бързо изчезват, сърбежът намалява и в същото време насърчава регенерацията на клетките. Изберете продукт с високо съдържание на пантенол, като Raniseptol SUN с 10% пантенол. С добавен алантоин, който действа като локален анестетик, както и глицерин, който изгражда защитен слой върху кожата и я предпазва от външни влияния. Използвай Raniseptol SUN до пълното възстановяване на кожата. Освен моментално облекчение, неговият състав спомага и за запазване и удължаване на тена.

Използвай обезболяващи таблетки

Тежките слънчеви изгаряния обикновено са съпроводени с повишаване на телесната температура, приема на обезболяващи таблетки, освен понижаване на температурата ще помогнат и за намаляване на болката.

Пий повече вода

а
Снимка: iStock/Getty Images

Слънчевото изгаряне води до обезводняване и изсушаване на горните слоеве на кожата, за това е необходимо да се пие повече вода от обикновено, за да се избегне дехидратация. Ако имаш усещане за гадене и замаяност, най-вероятно е от дехидратацията причинена от слънчевото изгаряне, но може и да е нещо по-сериозно. При поява на тези оплаквания, по-добре посети своя лекар.

Ако се получат мехури, ги остави да се излекуват

Ако при слънчевото изгаряне се получат мехури, това е изгаряне от 2-ра степен. В тази ситуация е много важно да не пукаш мехурите, защото те помагат на кожата да се излекува и предпазват от инфекции. Продължавай да нанасяш нежната пяна на Raniseptol SUN до пълното заздравяване на кожата. Продукта има съществен ефект върху обменните процеси на кожата и помага за бързото ѝ възстановяване. При по-сериозно изгаряне – посети своя лекар!

Вземи екстра мерки в използването на SPF, докато кожата се възстанови

Ако вече веднъж си изгорял, не позволявай това да се повтори. Употребата само на SPF крем вече не е достатъчно, за това освен крем сега трябва да покриеш кожата с дреха от естествена материя, когато си навън или най-добре е тя да има UV защита.

Макар и временно състояние, слънчевото изгаряне може да доведе до дълготрайни последствия за кожата. Прекаленото излагане на UV лъчение увеличава рискът от рак на кожата. За това е от изключителна важност да използваме слънцезащитни продукти и да предприемем бързи мерки, ако се стигне до зачервяване на кожата.

Време е да стягаме багажа за морето? Освен бански, SPF крем, шапка и очила, нека този път добавим спрей-пяна Raniseptol SUN с високо съдържание на пантенол 10%.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти