Какво да правим при гръмотевична буря?

гръмотевична буря
Снимка: iStock

Пикът на гръмотевичните бури у нас е през месец юни, съобщиха от NOVA. Средно 8 дни са с гръмотевични бури, като през отделните години броят им е достигал 20. По данни на ООН ежегодно в света загиват 300 000 души, поразени от “Стрелите на Зевс”, а за България жертвите са между 10 и 15 човека.

Ако сте сред природата и започне гръмотевична буря, стойте далече от метални стълбове и самотни дървета. Ако сте в гора,  застанете между две дървета, между които има  най-малко 3 метра разстояние. Отдалечете се от електропроводи за високо напрежение и не се подслонявайте в беседки с ламаринени покриви. Не дръжте нищо метално.

гръмотевична буря
Снимка: NOVA

Ако сте във близост до воден басейн и ловите риба, веднага оставете въдицата  и се отдалечете. Никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, защото ще привлекат мълнията към сърцето ви.  Не стойте в близост до крави, коне, биволи, тъй като са значително по-силно застрашени от хората поради по-голямото възникващо напрежение между предните и задните крака, а мократа козина на животните привлича мълнията. Ако се намирате в къщи или на работа, изключите от мрежата електрическите уреди. Затворете вратите и прозорците и не излизайте на терасата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти