Какво да правим през дългия уикенд (20-23 септември)?

уикенд
Снимка: Thinkstock

Габриела Сахатчиева

Последният официален дълъг уикенд за септември вече е тук, така че бързаме да ви представим нашите идеи как да го прекарате в града (или пък не?), забавлявайки се в барове, галерии и ресторанти.

20 септември, петък

Българската група Oratnitza тази година чества първия си юбилей в Маймунарника, за да отпразнуват първите си 10 годиини на сцената заедно. Oratnitza са известни с еклектичния си стил – умело смесват български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс, хип-хоп и др. Вратите отварят в 18:00, а прожекторите на сцената светват в 21:00 – срещу 15лв на входа.

Оратница
Снимка: Уикипедия

21 септември, събота

И тази есен Restaurant Week ще блазни небцетата ни с избрано гурме и ще се проведе едновременно в София, Пловдив и Варна. Идеята: над 50 избрани ресторанта ще представят специално подготвени две тристепенни менюта, всяко на стойност 30 лева. До 29 септември може да опитате някои от най-добрите ресторанти в града, но преди това минете през restaurantweek.bg, за да си запазите маса и меню.

Найджъл Кенеди
Снимка: Getty

Изключителният виртуоз и екстравагантен музикант Найджъл Кенеди пристига за нов концерт тази есен. Зрелищното събитие със заглавие „Една нощ с Найджъл Кенеди” ще е на 21 септември на сцената на Античния театър в Пловдив. Световно известният цигулар, с рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена, ще представи у нас селекция от любими произведения. Началото е в 20:00, а билетите са в мрежата на Eventim за 35-45лв.

22 септември, неделя

От 22 до 30 септември Седмица на скандинавското кино ще се проведе в Дом на киното. Тазгодишното мото е „Биографиите ни“, а в програмата, която може да откриете на сайта на киното, влизат 13 заглавия от Дания, Швеция, Норвегия, Литва и Финландия. Началото в неделя дават биографичният филм за трудния живот на детската писателка Астрид Линдгрен „Приказка за Астрид“ от 19:00 и драматичният ужас на Ларс фон Триер с участието на Мат Дилън – „Къщата, която Джак построи“ от 21:30.

Приказка за Астрид
Снимка: IMDb

Ако ви се занимава с нещо по-творческо в неделя, краткият курс по ситопечат върху хартия или текстил в Сито Студио (ул. Веслец 26) ще се проведе от 11:00 до 18:00. Научете как да отпечататате сами плакат, тениска или постер. Заедно с водещия Ивайло Винчев ще преминете през целия печатен процес – от нанасяне на емулсия през експониране и печатане, използвайки за шаблон ваше собствено изображение. Цената е 120лв с предварително записване на sito-studio.com или на hey@sito-studio.com.

23 септември, понеделник

За почивния понеделник ви препоръчваме фотоизложбата на Александър Станишев в бар „Петък“, която имате възможст да разгледате до 7 октомври. “Forever Autumn” събира градски фотографии с полъх на сантиментална есен, а самият автор казва за нея: „Заглавието е меланхолия, чувство, което често изпитвам и понякога обичам. Фотографията за мен е медитация, начин да се разсея и изразя, да се покажа и да се успокоя.“

Ако обичате да планирате почивните дни и пътуванията си, ето кога отново ще почиваме до края на годината >>>

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти