Какво четат и пишат манекенките?

Какво четат и пишат манекенките?
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Франческа Ланчини е новата Елизабет Гилбърт!

Помните ли как хитовата книга "Яж, моли се и обичай" бързо завзе сърцата и главите на милиони жени, показвайки първо колко е трудно да разберат какво искат жените, и после колко лесно е да го постигнат, когато са го открили.

На главната героиня й трябваше да обиколи три континента, три държави, три култури и да се срещне с още толкова мъже, в които да се влюби.

Подобна е схемата и в "Без токчета" на младата италианска авторка и бивш модел Франческа Ланчини. Освен, че се е снимала в култовия филм на Содърбърг "Бандата на Оушън 2", дефилирала по световните модни подиуми, флиртувала с десетки фотообективи, родената през 1983 година италианка се оказва изкусен познавач на женската душа и талатлив автор.

С това тя тотално разбива клишето за глупавите манекенки, които четат Паулу Куелю и Хорхе Букай и искат да спасят света. Нещо повече, героинята на Франческа, наречена неслучайно София (сиреч мъдрост) Мартини (тя е моделът от култовата реклама на Кампари с Джордж Клуни), издига в култ четенето и категоризира хората според това какво четат.

Макар и да не е напълно автобиографична, книгата разказва за света на модата, който самата Франческа много добре познава. Също като нея, София Мартини е модел от висока класа, който е търсен за кастинги и ревюта от всички краища на света.

Печели добре, има богати родители, галантен годеник, екстравагантен най-добър приятел и много мимолетни връзки.

Завършила е университет, чете много, работи много и... търси себе си. София Мартини е безобразно красива, всички искат да са като нея и около нея, а тя без да е мизантроп, мечтае за собствената си свобода и кътче самотно място.

Няма как да го намери, дори и шарейки между Америка и Европа, защото не е готова да срещне своето аз.

"Без токчета" е четиво, което на пръв поглед изглежда повърхностно, но подхлъзвайки ни по лъскавата си повърхност, ни удря право в кокалчетата и ни кара да се замислим кои сме ние, до колко работата ни определя като хора, какво сме готови да пожертваме, за да намерим себе си и какво ни очаква на тази среща.


Книгата е изградена по всички канони на добрите летни четива и е подходяща не само за момичета, които предпочитат четенето пред безсмислените свалки.

Разделена е на три части, като действието се развива в Италия, Испания и САЩ, а главите са озаглавени с числата на съответните езици, и започват винаги от едно.

Като че ли във всяка една от трите части живее по една различна София, която най-неочаквано се влюбва в трима различни мъже и открива три различни страни от собствената си природа.

Докато накрая, събирайки парчетата от своето откривателско пътешествие, тя най-сетне вижда в огледалото истинския си образ – едно егоистично същество, което трябва да се научи да дава и да обича.

Прочитайки "Без токчета", прекрасно преведна от Емилия Миразчийска, издадена от "Скалино", едно от новите и успешни издателства, разбрах на какво се дължи бумът на популярната психология сред моделите, а и сред женската аудитория като цяло.

Отдадените на работата си, жертващи се всекидневно работещи момичета, разделящи делника си на минути, а не на часове, готови да помогнат на всеки, да се доказват на всяко ниво, са загубили способността да разбират себе си.

Облечената в приказни и романтични сюжети психология върши двойствената роля по наваксване със себепознанието и с автовнушението за собствената значимост. Освен това спестява разходи и време за психоаналитик.

Мъжете заменят това с ходене на мачове и дружески напивания.

А сега и добрата новина - специално за престоящата премиера на книгата в България ще пристигне самата Франческа!

Тя ще бъде в страната ни от 11 до 13 септември. Тя ще посети София от 11 до 13 септември специално за премиерата на книгата си. Срещи с нея ще има в бутик "Canali" на ул. "Алабин" 54. Повече информация, относно гостуването, както и за самата авторка, можете да получите ТУК

Събитието със сигурност ще бъде нетрадиционно и вълнуващо. Освен, че можете да взмете автограф, ще видите на живо Edna интелигентна, пишеща и четяща хубавица, а това не се случва всеки ден, нали?!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти