Каква е разликата между нарцисист, психопат и социопат?

мъж
Снимка: Pexels

Този материал е подготвен с любезното съдействие на психотерапевта Инна Бранева.

Понякога с лека ръка сме готови да използваме изрази като „манипулатор“, „егоист“, „нарцисист“ и дори „психопат“, когато човекът срещу нас не се държи така, както искаме. Особено често това се случва, когато сме във връзка с някой, и имаме чувството, че „говорим на чужди езици“. Или, че „той/тя винаги е лъгал/а, и всъщност никога не ме е обичал/а“. 

Спокойно, всяка връзка минава през множество кризи. Колкото повече кризи – толкова по-дълга е връзката. Всички ние се променяме непрекъснато. Всъщност на всеки няколко години може да сме съвсем различни хора, които наново трябва да изобретяват своите отношения. Понякога забравяме колко много можем да нараним някого само с една уж неволно употребена думичка, и сме готови да етикетираме с лека ръка. 

Истината обаче е, че някои хора действително биха могли да развият личностно разстройство. Това се случва постепенно, и особено когато сме дълбоко свързани с някого, може да не забележим признаците. А с това шега не бива – тези хора могат да загубят връзка с реалността и да минат границите на чоешките отношения.  

Добре би било да използваме термините правилно и да сме по-наясно с тяхното значение. 

Затова днес ви предизвикваме да направим една първа крачка към разграничаването на моделите на поведение на нарцистичната личност, и някои особености на психотичното функциониране, до социопатните прояви.  

Каква е разликата между нарцисист, психопат и социопат?

Но за каквито и личностови особености да говорим, не трябва да забравяме, че тези хора също се чувстват често неразбрани от света. Защото светът гледа по съвсем различен нчин от тях на ситуациите и отношенията и те често се чувстват предизвикани в една непрекъсната борба.

Важно е да знаем, че промяната в една личност почти не може да се случи отвън (освен при някакви ужасяващи кризи). И в този смисъл, ако видим, че за нас е невъзможна връзката с някого – можем да дадем време, но не и да го/я „задължаваме“ да се промени.

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти