Създадено за eMAG

Каква е историята зад известните играчки с Маша и Мечока?

Maша и Мечока
Снимка: Emag

Играчките с Маша и Мечока са сред най-исканите от децата в последните години. Но как са достигнали тези персонажи популярност, съизмерима с тази на Барби, Лего и Пес патрул?

Най-напред трябва да се каже, че играчките Маша и Мечока се появиха от анимационното филмче със същото име. Това филмче завладя международната публика още през 2008 г. Но нека се върнем съвсем в началото....

Най-известното детско филмче през последните години безспорно е „Маша и Мечока” – творение на Олег Кузовков. Той създава двата персонажа през 90-те, но производството на рисуваното филмче започва чак през 2008 г. Олег бил на почивка в черноморски курорт, където видял малко момиченце, което се закачало с всички туристи без да се страхува от някого или да изпитва срам. Ядяла от чинията на един, крадяла играчката на друг без да изпитва ни най-малки притеснения. В началото всички си играели с нея, но после останалите деца започнали да си крият играчките, докато съвсем престанали да си играят с нея. Седмица по-късно никой вече не искал да общува с момиченцето.

Така на Олег му дошла идеята да създаде персонаж – момиченце, което смята, че целият свят е направен само за нея. Последвала нуждата да измисли още един персонаж, с когото момиченцето да взаимодейства в различните истории. Идеята за мечка дошла от руските народни приказки. Олег започнал да размишлява върху характера на мечката. Така решил, че тя някога е работила в цирк, пенсионирала се е и сега живее далеч от шума на човешките населени места. Затова, мечката от „Маша и Мечока” може да кара колело и да лови риба.

„Всички питаха дали Маша има родители. Когато се наложи да разширим историята, преди да започнем работа по анимационното филмче, решихме, че Маша ще има дядо, който живее в малка къщичка близо до железопътната линия. После обаче се отказахме от тази идея и решихме, че възрастният персонал в сериите ще бъде мечокът. Така Маша остана без родители”, разказва Олег.

Руският екип използвал наследството на съветското изкуство в рисуваните детски и адаптирали старите теми и идеи към новите технология и съвремието. Почерпили вдъхновение от едно от най-успешните филмчета за деца „Весёлая Карусель” (Веселата въртележка), създадено от студио „Союзмультфильм” през 1969. Този проект бил замислен първоначално като платформа за нови режисьори, които да могат да изпробват способностите си в серии от по три минути, като впоследствие се превърнал в един от най-успешните анимационни филмчета в съветския период. След много години на прекъсване поредицата била възстановена и за кратко време успяла да спечели множество награди на международни фестивали, като в същото време завладяла и сърцата на зрителите.

Скоро след пускането си „Маша и Мечока” започва да се харесва не само на децата, но и на възрастните. По детски забавна, интересна, импулсивна и можеща всичко, Маша, основният герой на анимациите, е момиченце от Русия, което живее в гората, заобиколена от животни. Всъщност, заобиколена от животни, които искат да избягат от нея. Можеш ли да си представиш? Животните да бягат от момиченце на три години. Защо? Какво би могла да им направи Маша? Тя просто иска да си играе с тях до безкрай. Но е толкова досадна в това си желание, че на практика задължава животните да ѝ обръщат внимание, което определено не им се нрави. Странна връзка, пораждаща необикновени ситуации.

Един ден, напълно случайно, момиченцето влиза в бърлогата на Мечока и от тогава насетне те стават неразделни приятели. Спокоен и търпелив, Мечока се грижи през цялото време за Маша и опитва да я пази от нейните бели. Това понякога е доста трудно поради характера на Маша. Изхождайки от тази смешна ситуация, забавните персонажи Маша и Мечока в крайна сметка ни разказват историята на едно приятелство.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти